Taip norima priversti išmokėti Hagos arbitražo teismo jiems priteistą 50 mlrd. JAV dolerių (135 mlrd. Lt) vertės kompensaciją. Tokią informaciją pirmadienį Vokietijos žurnalas "Der Spiegel" pateikia cituodamas advokatą Timą Osborne'ą. Apie tai praneša naujienų portalas "Forbes".

Šiuo metu investuotojai laukia, kol vienas iš aukščiausių Vokietijos federalinių žemių teismų patvirtins, ar Hagos teismo sprendimas tikrai galioja šalies teritorijoje.

Po to bus ieškoma Rusijai priklausančių aktyvų Vokietijos teritorijoje ir iškeltos bylos dėl jo konfiskavimo. Leidinys mano, kad gali būti konfiskuoti lėktuvai, Vokietijoje užsakyti oro linijų bendrovės "Aeroflot", arba "Gazprom" įmokos už dujų tiekimą.

Apie tai, kad Rusija ketina skųsti teismo sprendimą, dar liepos mėnesio pabaigoje paskelbė šalies finansų ministerija. Apeliacinis skundas dėl Hagos teismo sprendimo turi būti pateiktas iki spalio 30 dienos.

Teismas liepos 18 d. vienbalsiai nusprendė, kad bendrovės „Group Menatep Limited“ ieškinys yra tenkintinas - Rusija pažeidė Energetinę chartiją ir nusavino bendrovės „Jukos“ aktyvus.

„Group Menatap Limited“ įvertino patirtus nuostolius 114 mlrd. JAV dolerių suma, tačiau Hagos arbitražo teismas šiai įmonei priteisė apie 50,02 mlrd. JAV dolerių.

Be to, Rusija turės padengti 65 mln. JAV dolerių bylinėjimosi išlaidas.

2003 m. Rusija pateikė įmonei „Jukos“ kaltinimus dėl mokesčių nesumokėjimo, o šios kampanijos prezidentas ir pagrindinis akcininkas Michailas Chodorkovskis buvo suimtas (į laisvę jis išėjo 2013 m. gruodžio mėn.). 2004 m. pabaigoje aukcione už 263 mlrd. rublių (tuo metu ši suma sudarė 9,3 mlrd. JAV dolerių) buvo parduota didžioji dalis „Jukos“ priklausiusio turto įmonei „Juganskneftegaz“, kuri šiuo metu priklauso „Rosneft“.

2005 m. M. Chodorkovskis pardavė savo akcijas partneriams iš „Group Menatap Limited“. Tokiu būdu šiai įmonei atiteko 70,5 proc. „Jukos“ akcijų. Nuo tada verslininkas atsitraukė nuo visų teisminių su šia įmone susijusių procesų, o jo atstovai tvirtino, kad M. Chodorkovskis su jais visiškai nesusijęs. Tarp „Group Menatap Limited“ savininkų – Leonidas Navzlinas, Vladimiras Dubovas ir kiti.

Kadangi priteista suma yra nemaža, Hagos arbitražo teismas priėmė sprendimą, jog Rusija ją turės sumokėti iki 2015 m. sausio 15 d. Vėliau bus skaičiuojami delspinigiai.

Jei Rusija nesumokės priteistos sumos per nustatytą laiką, ji bus išieškota priverstine tvarka.