Šiame susitikime pratęsta birželį Vilniuje vykusi Lietuvos ir Baltarusijos delegacijų diskusija. Ypač daug dėmesio skirta incidentams, kurie pastaruoju metu įvyko statomoje elektrinėje.

Liepos 10 dienos incidentas, per kurį nukrito atominio reaktoriaus korpusas, laikomas itin pavojingu, todėl Lietuvos atstovai susitikime pareikalavo pažeistą reaktoriaus korpusą pakeisti nauju. Lietuva taip pat pasiūlė Baltarusijai įsileisti tarptautinę statybos priežiūros komisiją, kuri prižiūrėtų Astravo AE statybos darbus bei užtikrintų, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų. Šios komisijos darbe turėtų dalyvauti Europos Sąjungos ir Lietuvos ekspertai.

Lietuvos delegacija dar kartą paprašė Baltarusijos raštu pateikti susitikime Vilniuje pristatytą mokslinę ir techninę informaciją. Lietuva laikosi pozicijos, kad Astravo AE projekto Poveikio aplinkai vertinimo procesas su Lietuva lieka atviras, nes Lietuvos klausimai dėl elektrinės saugos lieka neatsakyti.

Lietuvos delegacija susitikime Minske dar kartą pareikalavo be tolesnio atidėliojimo atlikti TATENA aikštelių vertinimo SEED misiją ir rizikas bei atsparumą vertinančius testus (stress-tests), kuriuose dalyvautų ir Europos Sąjungos bei Lietuvos ekspertai. Lietuvos delegacija pakartojo, kad kol tai nebus padaryta, Baltarusija turėtų sustabdyti statybos darbus.

Lietuva dar kartą pareikalavo, kad Baltarusija perskaičiuotų gyventojų tankį teritorijose aplink Astravo AE, vadovaudamasi tarptautinėmis normomis, ypač atsižvelgiant į tai, kad didžiausias ir tankiausiai apgyvendintas miestas yra Vilnius. Baltarusija gyventojų tankio ir galimo radiologinio poveikio skaičiavimuose neįtraukia Vilniaus ir kitų Lietuvos rajonų gyventojų – skaičiuoja tik savo teritorijoje esančius gyventojus ir gaunamais duomenimis grindžia savo poziciją, kad radiologinis poveikis incidentų atveju nebus didelis, todėl avarinės parengties planai nėra reikalingi.

Susitikime Lietuvos ekspertai pristatė tyrimą dėl galimo poveikio Neries upei, kuri bus naudojama AE aušinimui ir požeminiam geriamajam vandeniui avarijos Astravo AE atveju. Patikimų įrodymų, kad avarijos atveju nebus užterštas Neries baseinas ir požeminis geriamasis vanduo Lietuvos delegacija negavo.

Susitikime Minske liko nesutarimai dėl požiūrio į tarptautinių standartų taikymą, tarpvalstybinio Poveikio aplinkai vertinimo procedūras, skaidrumą, atvirumą bei geros kaimynystės principus. Baltarusija nepripažįsta, kad vystydama Astravo AE projektą, pažeidė Jungtinių Tautų Espo konvenciją, nors tai 2014 m. birželį konstatavo Espo konvencijos šalių susitikimas.

Lietuvos delegacijoje dalyvavo Aplinkos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Valstybinės atominės saugos inspekcijos (VATESI), Radiacinės saugos centro, Aplinkos apsaugos agentūros, Fizinių ir technologijos mokslų centro, Lietuvos geologijos tarnybos, Energetikos ministerijos, Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūros (RATA), Epso-g, Ignalinos AE atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)