2010 metais Baltarusija pirko elektros energiją iš Ukrainos po 0,045 JAV dolerio (11 ct) už 1 kWh, o Lietuvai parduodavo už 0,072 dolerio (18 ct) už 1 kWh. Analitikai pažymi, kad nepaisant to, jog šiandien dvišalė Kijevo ir Vilniaus prekyba yra apsunkinta, potencialus trišalis Ukrainos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimas šioje srityje yra reikšmingas, rašo tinklalapis rbc.ua.

„Bet kokios naujos atominės elektrinės veikla šiame regione, tiek Lietuvoje, tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje, reikš, kad Ukrainos elektros energija praras savo rinką. Reikia pažymėti, kad tuo pačiu metu iki 2017 metų Ukrainoje dėl didelio nusidėvėjimo bus jaučiamas energijos gamybos pajėgumų trūkumas. Tai savaime susilpnins šalies eksporto galimybes“, - pažymėjo „Da Vinci“.

Analitikai tvirtina, kad Visagino atominės elektrinės projektas gali pakoreguoti elektros energijos rinką Šiaurės Europoje ir Baltijos šalyse. Tuo atveju, jei statybų projekto pradžia bus sėkminga, Baltarusijos atominės elektrinės projekto įgyvendinimo perspektyvos smarkiai susilpnės. Prarasti rinką Baltijos šalyse gali ir Rusija, teigia analitikai.

Lietuva kovo 30 dieną pasirašė Visagino atominės elektrinės statybų Koncesijos sutartį. Atominė elektrinė turėtų pradėti veikti 2020 - 2022 metais.

Tikimasi, kad 2021 – 2028 metais 1 kWh kaina svyruos nuo 4,93 iki 7,25 euro centų (nuo 17 iki 25 ct).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją