„Reversinio tiekimo apimtys, kurias galima gauti iš Slovakijos, šiandieną įvertinamos nuo 8 mlrd. iki 10 mlrd. kubinių metrų per metus. Iš Slovakijos, Lenkijos ir Vengrijos, t.y. gamtinių dujų tiekimo koridorių, kurie driekiasi per šių šalių teritoriją, galime patenkinti daugiau nei 50 proc. savo importuojamų dujų poreikio“, - informavo J. Prodanas bei pridūrė, kad šie koridoriai suteikia galimybę tiekti į Ukrainą apie 16 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, rašo www.newsru.com.

Taip pat J. Prodanas atkreipė dėmesį į Rusijos gamtinių dujų milžinės „Gazprom“ mėginimus daryti įtaką Europos partnerėms, kad šios neparduotų dujų Ukrainai. „Gazprom“ mėgina sutrukdyti reversiniam dujų tiekimui į mūsų šalį, bando daryti įtaką Europos operatoriams, derasi su jais“, - patikino J. Prodanas.

Rugpjūčio 19 d. J. Prodano ir Slovakijos ekonomikos ministro Pavloso Pavliso susitikimo metu buvo pranešta, kad mažasis gamtinių dujų reversas iš Slovakijos taps pagrindu tolimesniam šių dviejų valstybių bendradarbiavimui.

Be to, J. Prodanas pareiškė, kad Ukraina yra pasiruošusi vykdyti gamtinių dujų iš Rusijos tranzitą net ir Rusijai nutraukus dujų tiekimą į Ukrainą.

„Ukraina technologiškai pasirengusi ir toliau vykdyti gamtinių dujų tranzitą iš Rusijos į Europą net ir Rusijai nutraukus dujų tiekimą į Ukrainą“, - patikino J. Prodanas.

Ukraina pagal pasirašyta sutartį su Vokietijos įmone RWE nuo 2012 m. lapkričio mėn. perka gamtines dujas iš Lenkijos. 2013 m. prasidėjo bandomasis dujų tiekiamas per Vengrijos teritoriją. Dėl rusiškų gamtinių dujų tiekimo per Slovakijos teritoriją derėjosi dar buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė, tačiau po to, kai Rusija jam suteikė nuolaidą, Ukraina atsisakė šios minties.

Derybos dėl reversinio dujų tiekimo per Slovakiją buvo sudėtingos: ši šalis pareiškė, kad negali pradėti reversinio dujų tiekimo į Ukrainą dėl „Gazprom“, kuri tiekia dujas Slovakijai, nepritarimo. Vis dėlto balandžio 28 d. Ukraina ir Slovakija pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo reversinio dujų tiekimo organizavimo srityje.

2014 m. rugpjūčio 16 d. iš Slovakijos į Ukrainą pradėtos tiekti reversinės dujos dujotiekiu „Vojany–Užgorod“. Kol kas šis dujotiekis veikia bandomuoju režimu. Rugpjūčio 18 d. Ukrainos dujų transportavimo įmonės „Ukrtransgaz“ žiniasklaidos tarnyba pranešė, kad Ukraina tikisi artimiausiu metu padidinti reversinį dujų tiekimą iš Slovakijos nuo 2 mln. kubinių metrų iki 27 mln. kubinių metrų per parą.

Išaugo susidomėjimas biokuro energetikos galimybėmis

Rusijai nutraukus gamtinių dujų tiekimą į Ukrainą, šioje šalyje veikiančios šilumos tiekimo ir pramonės įmonės ieško alternatyvų. Biokuro energetikos projektus įgyvendinanti Lietuvos įmonių grupė „Axis Industries“ pastebi kelis kartus išaugusį ukrainiečių susidomėjimą šios srities produktais ir paslaugomis.

Kijevo šilumos ūkyje pradėję tris skirtingus projektus, kurių vertė viršija 10 mln. litų, lietuviai preliminarius pasiūlymus ruošia įmonėms įvairiuose Ukrainos regionuose: Lvovo, Poltavos, Sumu, Dnepropetrovsko, Ivano Frankovsko srityse.

„Šiandien Ukraina vietoje išgaunamomis dujomis gali patenkinti tik 25 procentus poreikio šildymo sezono metu. Natūralu, kad susidomėjimas atsinaujinančių energijos šaltinių pritaikymu šilumą ir elektrą generuojančiuose įrenginiuose šovė į viršų“, - sakė „Axis Industries“ užsienio rinkų direktorius Gintautas Gaižauskas.

Anot jo, Ukrainos energetikos infrastruktūra panaši į Lietuvos, abi šalys ją paveldėjo iš Sovietų Sąjungos. „Skiriamės tuo, kad Lietuvoje energetikos sektorius pradėtas modernizuoti prieš dvidešimt metų, o Ukraina tik dabar žengs pirmuosius žingsnius. Ukrainoje pritaikysime ilgametę energetikos objektų modernizavimo patirtį, įgytą Lietuvoje“, - teigė G. Gaižauskas.

Šiuo metu „Axis Industries“ didžiausios Kijevo šilumos tiekėjos, bendrovės „Kijevenergo“, užsakymu įgyvendina tris skirtingus projektus Ukrainos sostinėje.

Lietuviai suprojektavo ir įrengs kondensacinį ekonomaizerį 200 MW galios dujų katile. Šio projekto, kuris leis taupyti kurą tam pačiam šilumos kiekiui pagaminti, vertė sudaro 10 mln. litų.

„Axis Industries“ taip pat pradėjo šilumos trasų monitoringo sistemos diegimo darbus dviejuose Kijevo rajonuose. Sistemos, leidžiančios fiksuoti techninę trasų informaciją, reguliuoti slėgius, operatyviai nustatyti avarijas ir taupyti šilumą, vertė – 350 tūkst. litų.

Už 350 tūkst. litų lietuviai Kijeve įgyvendins ir bandomąjį šilumos apskaitos prietaisų diegimo projektą. Dar iki šio šildymo sezono pradžios įrengs 100 skaitiklių įvairiuose pastatuose.

Darbą Ukrainoje, bendradarbiavimą su vietos partneriais, „Axis Industries“ pradėjo prieš dvejus metus, o šių metų pradžioje čia įkūrė bendrovę tokiu pat pavadinimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)