Sutartį pasirašė energetikos milžinės „Shell“ generalinis direktorius Peteris Voseris ir Ukrainos energetikos ministras Eduardas Stavickis Davoso ekonomikos forumo, vykstančio Šveicarijoje, užkulisiuose.

Kijevas tikisi, kad sandoris leis jam išvengti priklausomybės nuo brangių rusiškų gamtinių dujų. Ukrainos skalūnų dujų atsargos vertinamos kaip vienos didžiausių Europoje.

Sausio 23 d. sutarties projektui pritarė Ukrainos ministrų kabinetas.

Kaip laikraščiui „The Financial Times“ sakė energetikos ir anglies pramonės ministras E. Stavickis, tikimasi, kad į telkinio eksploatavimą bus investuota mažiausiai 10 mlrd. dolerių. Pasak Ukrainos atstovų, per dešimt metų iš telkinio gali būti išgauta iki 10 mlrd. kubinių metrų dujų per metus, per 15 metų - 20 mlrd. kubinių metrų.

Tikimasi, kad „Shell“ ne tik mokės pagal Ukrainos įstatymus numatytus mokesčius, bet ir perduos valstybei nuo 31 iki 60 proc. pelno, gaunamo iš dujų gavybos.

Tačiau tokias sumas skelbia tik Ukrainos valstybės vadovai. Davose pasirašytos sutarties detalės kol kas neskelbiamos.

Kaip informuoja „The Financial Times“, sutartis leidžia pradėti žvalgybą jau šiais metais, pradinė „Shell“ investicija sieks 400 mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)