Naftininkai jau dabar gręžinio operatoriais įdarbino keletą vietos gyventojų ir skyrė 110 tūkst. litų paramą bendruomenės namų remontui.

Vyksta bandomoji naftos gavyba

Netoli Vadžgirio gyvenvietės, Lapgirių kaime, žemės gelmių žvalgybą atlikusios bendrovės „TAN OIL " ryšių su visuomene specialistė Kristina Paukštytė-Brazdauskienė patvirtino, kad tiriamoje vietovėje aptikta naftos. Dabar vyksta bandomoji tradicinės naftos gavyba.

„Tradicinės naftos paieškinis gręžinys buvo išgręžtas maždaug prieš pusantro mėnesio. Šiuo metu atliekami įvairūs laboratoriniai tyrimai. Tyrimais siekiama išsiaiškinti, kokie galimi naftos kiekiai glūdi uolienose, ar jie pakankami, kad galėtume pradėti pramoninę naftos gavybą. Įprastai gręžimo metu iškeliami uolienų pavyzdžiai, kurie vėliau ir tiriami laboratorijose. Taip pat pačiame gręžinyje jau vykdoma bandomoji tradicinės naftos gavyba. Specialistai stebi ir skaičiuoja, kiek kasdien jos išgaunama. Tai taipogi lems, ar pradėti pramoninę naftos gavybą," - pasakoja Kristina Paukštytė - Brazdauskienė.

Naftos gręžinys - ūkininkės ganykloje

Tai, kad Lapgirių kaimo žemėse gali būti naftos, ūkininkė Irena Petraitienė sako žinojus seniai. „Dar prieš 30 metų, tarybiniais laikais, toje vietoje, kur dabar mano žemės, buvo rasta naftos. Tik niekas toliau darbų nevykdė, užkalė seną gręžinį ir tiek. Nesureikšmino. Sako, senasis gręžinys buvęs net gilesnis, nei tas, kurį išgręžė dabartiniai naftininkai", - pasakoja I. Petraitienė.

Paklausta, ar nepavydi kaimynai žemėje slypinčių turtų, Irena šypsodamasi purto galvą. „Mano kaimynai puikūs žmonės, supranta, kad naftos su kibirėliu nepasisemsiu. Nebent juokais pavadina milijoniere. Kas žemėje, tas - ne mano. Dar nė nežinau, kiek tos naftos mano ganykloje yra," - sako Irena, kurios žemės driekiasi aplink gręžinio teritoriją. Kol bendrovė nebuvo išsinuomojusi žemės, gręžinio vietoje ganėsi ūkininkės karvės.

Kas šiuo metu vyksta išnuomotame 1,5 hektaro žemės plote, ūkininkė sako per daug nesigilinanti. Jos žodžiais tariant, „nesikišanti". Tik dėl nuomos dar pasitarsianti su dukromis ir ūkininkais, žemę nuomojančiais naftos gavybos bendrovėms.

„Kai vieniems metams buvau išnuomojusi hektarą, bendrovė už jį sumokėjo keturis tūkstančius litų. Dabar nuomą pratęsiau penkeriems metams. Prašė dešimčiai metų, bet nesutikau. Ir ne hektarą, o pusantro. Kiek girdėjau, įsigijo didesnę įrangą. Apie pinigus dar nekalbėjome ir pas notarą nebuvome. Bet jei rado naftos, tai gal ir nuomos kaina bus didesnė," - svarsto moteris.

Bendrovė „TAN OIL " galimų nuomos kainų neatskleidžia. „Ten, kur aptinkama naftos, žemės nuomos mokestis nustatomas ir pagal žemės vertę, ir bendru sutarimu. Žemės nuomotojai nėra skriaudžiami, nuomos kaina, manau, pateisina jų lūkesčius", - sako viešųjų ryšių specialistė Kristina Paukštytė - Brazdauskienė.

Nors praturtėti iš nuomos sandorio ūkininkė nesitiki, tačiau gautos pajamos būtų puiki paspirtis. Irena kartu su dukra laiko keletą melžiamų karvių, prieauglio, turi 20 ha žemės, augina miežius, rugius. Moterys ūkyje sukasi be vyrų pagalbos, tad ūkio darbams tenka kviestis pagalbininkus. Ypač tada, kai prireikia dirbti su turima technika.

Bendruomenei - darbo vietos ir parama

Naftos gavyba atnešė malonių permainų darbo ieškantiems aplinkinių kaimų žmonėms. Lapgiriuose naftos gavybos operatoriais-kontrolieriais jau dirba keturi vietos gyventojai. Pasak UAB „TAN OIL" atstovės Kristinos Paukštytės - Brazdauskienės, tikėtina, jog ateityje Lapgiriuose bus įdarbinta ir daugiau gyventojų.

„Nuo pat pradžių bendradarbiaujame su vietos bendruomene. Skyrėme 110 tūkst. litų finansinę paramą Vadžgirio bendruomenės namų remonto darbams užbaigti," - teigia UAB „TAN OIL" atstovė.

Kad verslininkai rekonstrukcijos darbams skyrė solidžią sumą, patvirtino ir Vadžgirio bendruomenės pirmininkas Sigitas Vaitiekūnas. Už juos bus atlikta nemažai vidaus remonto darbų.

„Mano ūkio" kalbinti Vadžgirio gyventojai teigiamai atsiliepė apie naftos paieškas ir gavybą vykdančią bendrovę. Dėl poveikio aplinkai sakė kol kas nesibaiminantys, tikintys specialistų paaiškinimais, kad tai nekenksminga. Nafta, jų požiūriu, ne skalūninės dujos, apie kurias tiek diskutuojama.

Žmonės patenkinti tuo, kad kuriamos darbo vietos. Daugelis čia gyvenančių neturi darbo, tad jiems tai naujas pragyvenimo šaltinis. Tiesa, įsidarbinti naftos aikštelėje nėra lengva. Bendrovė kelia griežtus reikalavimus. Vienas jų, visiškai nevartoti svaigalų.