Dujų skirstymo bendrovė "Lietuvos dujos" per "Nasdaq Omx" Vilniaus biržą pranešė, jog dėl tokio Energetikos ministerijos siūlymo įmonės akcininkai spręs sausio 30 dieną.

Ministerija siūlo "Lietuvos dujoms" inicijuoti naują arbitražo procesą, siekiant sumažinti tiekiamų dujų kainas pagal 1999 metų gruodžio 16 dienos dujų tiekimo sutartį, kuri vėliau buvo keičiama ir pildoma. Jei akcininkai pritars, "Lietuvos dujų" generalinis direktorius bus įpareigotas atlikti visus arbitražo proceso inicijavimo veiksmus.

"Bendrovės generalinis direktorius taip pat įgaliojamas derėtis su "Gazprom", kad būtų pagerintos dujų tiekimo sąlygos. Arbitražo procedūros bus sustabdomos, jei bus pasiektas bendrovei palankus komercinis susitarimas su "Gazprom" ir patvirtintas bendrovės valdybos", - teigiama "Lietuvos dujų" išplatintame pranešime.

Energetikos ministerija, valdanti 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, BNS pranešė, kad Vyriausybės per pastaruosius metus padaryti žingsniai ir sprendimai įtakojo, kad dujų kaina nuo sausio 1 dienos jau sumažėjo apie 10 proc., tačiau jis vis dar yra kur kas didesnę nei aplinkinėse rinkose.

"Labai gaila, kad tai yra tik 10 proc. Nepaisant visų mūsų pastangų, dujų kaina išlieka kur kas didesnė, lyginant su mūsų kaimynų ir rinkos kainomis. Mes kiekvieną dieną už dujas gerokai permokame. Tai yra žalinga mūsų vartotojams, mūsų ekonomikai ir kenkia pačiai įmonei “Lietuvos dujos“, kuri dėl tokių kainų praranda vartotojus, o ir dujų suvartojimas mažėja:, BNS sakė energetikos ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Anot jos, ministerija lauks akcininkų sprendimo, tačiau tai nereiškia, kad atmetama dialogo galimybė: "Durys lieka atviros, o šio arbitražo procesą galima stabdyti, kai tiktai kaina bus sumažinta iki teisingo lygio".

Neabejojama, kad "Gazprom", valdantis 37,06 proc. įmonės akcijų, balsuos prieš tokį sprendimą. Todėl ministerijai telieka tikėtis Vokietijos "E.ON Ruhrgas International", turinčios 38,9 proc. akcijų, palaikymo.

Politologas: žingsnis galėjo būti derintas su "E.ON"

Energetikos ministerijai ruošiant naują ieškinį arbitraže prieš Rusijos dujų koncerną "Gazprom", Lietuvos politologas sako, jog tokiu derybiniu manevru siekiama paspartinti Lietuvos derybas su koncernu dėl dujų tiekimo sąlygų. Kartu jis neatmeta, jog toks žingsnis galėjo derintas su didžiausiu "Lietuvos dujų" akcininku - Vokietijos energetikos koncernu "E.ON".

"Pagrindinis motyvas, kuris ateina į galvą, - noras paspartinti Lietuvos derybas su "Gazprom", nes iš premjero viešų komentarų galima spręsti, kad pastaruoju metu derybos sulėtėjusios ar apskritai nevyksta. Todėl tai gali būti tiesiog derybinis ėjimas. Žinoma, gali būti ir kitų priežasčių, galbūt yra teisinių motyvų, kodėl "Lietuvos dujoms" vertėtų kelti ieškinį, nes žinome, kad 2012 metais Vyriausybė yra pateikusi ieškinį Stokholmo arbitražui, ir tas procesas nėra pasibaigęs. Sunku pasakyti, kokie galėtų būti teisiniai motyvai", - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

Vis dėlto jis nesiryžo spėlioti, kaip toks Energetikos ministerijos žingsnis gali paveikti derybas su "Gazprom".

"Nėra aišku, kiek šis naujas žingsnis gali turėti realios įtakos tam, kad "Gazprom" pakeistų kainodarą ir gamtinių dujų kainą Lietuvai. Kol nėra pateikta daugiau detalių ir šio siūlymo motyvo, atrodo, kad tai yra veikiau vidaus politikai nukreiptas žingsnis, kuriuo siekiama parodyti, kad Vyriausybė deda pastangas, derėdamasi su "Gazprom" dėl palankesnių dujų tiekimo sąlygų. Galbūt tuo pačiu tikimasi, jog ir "Gazprom" sureaguos į tai - aktyviau dalyvaus derybose", - BNS dėstė R.Vilpišauskas.

Kartu jis pabrėžė, jog Energetikos ministerija tokį žingsnį turėjo derinti su "E.ON", nes kitaip pritrūks balsų, akcininkams balsuojant dėl ministerijos siūlymo. Kitaip, politologo manymu, tai tebus viešųjų ryšių akcija.

"Sunku pasakyti. Reikėtų daugiau informacijos, ar šis sprendimas buvo iš anksto koordinuotas su Vokietijos akcininku. Aš manau, kad būtų buvę protinga tai daryti ir koordinuoti Lietuvos Vyriausybės poziciją, nes be Vokietijos akcininko palaikymo tokius sprendimus priimti nepavyks, ir tai teliks tik viešųjų ryšių žingsnis", - BNS sakė R.Vilpišauskas.

R.Vilpišauskas pažymėjo, jog dabartinė Vyriausybė sau prisiima pernelyg daug nuopelnų, teigdama, kad neva dėl jos pastangų sumažėjo dujų importo kainos.

"Tokiu teiginiu Vyriausybė prisiima pernelyg daug nuopelnų sau. Tai yra tam tikras vidinis prieštaravimas - jeigu tai būtų pasiekta Vyriausybės pastangų dėka, nereikėtų papildomų pastangų tam, kad derybos su "Gazprom" būtų rezultatyvios ir naudingos Lietuvai. Dabar matome, kad kaina sumažėjo energetikos žaliavų rinkoje. Tai rodo, kad derybos su "Gazprom" yra nerezultatyvios", - BNS sakė ekspertas.

Žada pagreitinti derybas

Stringant Vyriausybės ir Rusijos dujų koncerno "Gazprom" deryboms bei Lietuvai paskelbus naują iniciatyvą arbitraže aiškintis dėl dujų kainų, Rusijos ambasadorius Lietuvoje žada paskubinti aukšto lygio Vyriausybės ir "Gazprom" atstovų susitikimą.

"Aš nenoriu uzurpuoti "Gazprom" teisės derėtis. Tai yra labai specifinis klausimas. Mes jau buvome susitikę su Lietuvos energetikos ministru, kalbėjomės apie tai. Aš prisiėmiau sau įsipareigojimus pagreitinti aukšto lygio susitikimą, kuriame būtų sprendžiami šie klausimai", - ketvirtadienį Vyriausybėje po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Aleksandras Udalcovas.

Jo teigimu, esama ir objektyvių priežasčių, kodėl nesusitariama.

"Aš esu įsitikinęs, kad greitu laiku derybos bus pratęstos, tikintis, kad pozityvūs ir abiem pusėms priimtini sprendimai bus rasti ir dėl kainų, ir dėl dujų tranzito", - sakė Rusijos ambasadorius.

Stringant deryboms su "Gazprom", Lietuvos Vyriausybė ieško kitų būdų, kaip sumažinti Lietuvai tiekiamų dujų kainas. Energetikos ministerija siūlo "Lietuvos dujoms" inicijuoti naują arbitražo procesą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)