Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas sako, kad Lietuvos šilumos ūkis visiškai prie biokuro pereis 2020 metais.

Biokuro katilinės rekonstrukcija buvo reikšmingiausia Lentvario šilumos ūkio pertvarkymo dalis. Modernizuoto katilo galingumas – 5 megavatai, dar 1 megavatą šilumos energijos duoda modernus įrenginys, vadinamas ekonomaizeriu, kuris ne tik padidina katilo efektyvumą, bet ir išvalo sudegusių skiedrų dūmus. Tad katilinė neteršia aplinkos.

Bendrovės „Prienų energija“ vadovas sako, kad nepaisant 14 milijonų, investuotų į Lentvario šilumos ūkio pertvarką, šilumos kaina visiems Trakų rajono vartotojams ateinantį šildymo sezoną turėtų sumažėti 10 procentų.

„Artėjantį šildymo sezoną, Vyriausybei susitarus dėl pigesnių dujų, pingant biokurui bei renovavus Lentvaryje katilinę ir trasas, Trakų rajonas mokės daug mažesnę kainą. Mes manome, kad atpigs 10-čia procentų“, – sako „Prienų energijos“ direktorius Vaidas Povilėnas.

Anot Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento, visas Lietuvos šilumos ūkis prie biokuro turėtų būti pervestas iki 2020 metų.

„Kai visas Lietuvos šilumos ūkis bus pervestas prie biokuro, šilumos kilovatvalandės kaina visose įmonėse, visuose miestuose išsilygins ir, kaip Skandinavijos valstybėse, bus apie 20–22 centus už kilovatvalandę. Dabar Lietuvoje vidutinė šilumos kilovatvalandės kaina yra apie 25 centus“, – teigia Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Pasak šilumininko, menkavertės medienos biokatilinėms kūrenti Lietuvoje nepritruks. Esą yra paskaičiuota, kad biomasės kiekis Lietuvoje yra prilyginamas 2 milijonams tonų naftos, o šiuo metu Lietuvoje sukūrenama tik pusė šio biomasės kiekio. Esą 2020 metais, kai šilumos ūkis bus visiškai pervestas į biokurą, dalį jo dar bus galima eksportuoti į užsienio valstybes.