„NEK apie teismo sprendimą sužinojo trečiadienį vėlų vakarą. Oficialiai apie jį nebuvo paskelbta. Artimiausiomis dienomis NEK susisieks su „Atomstrojeksport“ dėl šio sprendimo“, – žurnalistams sakė T. Petkova.

2006 metais NEK susitarė su „Atomstrojeksport“ statyti du reaktorius po 1000 megavatų galingumo šalia Bulgarijos Belenės miesto, Dunojaus upės krante. Tačiau 2012 metais Bulgarijos vyriausybė paskelbė nutraukianti 10 mlrd. eurų vertės projektą dėl investicijų trūkumo, taip pat dėl Vakarų partnerių perspėjimų dėl galimų rizikų, esą šis projektas gali sustiprinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Bulgarijai atsisakius statyti Belenės AE, „Atomstrojeksport“ padavė ieškinį į Paryžiaus tarptautinį arbitražo teismą, reikalaudama išieškoti iš Bulgarijos valstybinės bendrovės per milijardą eurų.

T. Petkovos teigimu, teismas patenkino „Atomstrojeksport“ reikalavimus sumokėti už įrangą, užsakytą minėtam projektui, bet atmetė reikalavimą sumokėti kompensaciją už papildomus darbus ir nuostolius, susijusius su negautu pelnu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)