Į redakciją kreipėsi giminaičio sveikata ir saugumu susirūpinusi Nadežda Trofimova. Moteris papasakojo, kad Švyturio gatvės 16-ajame name gyvenantį kone aklą jos tetos vyrą su didžiule temperatūra teko išvežti į ligoninę, nes vyriškis sušalo... savo namuose.

Meistras tikino, kad šilta

N. Trofimova pasakojo, jog dar spalio pabaigoje kreipėsi į namo šildymo sistemą prižiūrinčią UAB "Lamberta", tačiau ši nieko nepadarė. Bute gyvenantis onkologine liga sergantis vyras lapkritį pasitiko ligoninėje, o jo bute vis dar tvyro šaltis.

"Jie meluoja, man skaudu. Aš jį lankau du sykius per savaitę. Turi problemų su širdimi, dabar dar prisidėjo ir plaučiai, nes nešildo namuose. Spalio 31-ąją buvau nuėjusi. Skambinau šilumininkams, sako, mes matavom, 24 laipsniai. Nuvažiuoju - radiatoriai šalti", - emocingai pasakojo moteris.

"Vakarų ekspreso" žurnalistai apsilankė minėtame bute. Vos įžengus į vidų, aiškiai jautėsi, kad bute yra gerokai vėsiau nei namo laiptinėje ar koridoriuje. Radiatoriai praėjusį ketvirtadienį vis dar buvo šalti.

"Lambertos" vyriausiasis inžinierius Mindaugas Starkus dienraščiui tvirtino, kad įmonės meistras minėtame bute buvo dar antradienį ir įmonei pranešė, jog bute radiatoriai šilti.
"Prieš dvejus metus ten buvo sumontuotas automatinis reguliatorius, kadangi dabar lauke yra šilta, tai ir bute gal kiek vėsiau", - bandė aiškinti jis.

Tuo tarpu N. Trofimova piktinosi tokiomis bendrovės atstovų kalbomis.

"Jie melavo dėl temperatūros, sako, senukas, mes jo nesušildysim. Meistras paskui prisipažino, kad buvo ne tame bute", - piktinosi ji.

Žurnalistams M. Starkų patikinus, kad ketvirtadienį ten vis dar buvo šalta, inžinierius žadėjo vėl nusiųsti meistrą, kad šis išsiaiškintų, kodėl butas nešildomas.

Mokėti ar ne?

N. Trofimova pasakojo, kad dauguma šeimos narių bei giminaičių turi vyriškio buto raktus, nes visiems neramu dėl jo saugumo. Pokalbininkė aiškino, jog atvėsus orams vyriškis nuo šalčio namuose gynėsi įsijungęs seną šildytuvą, tačiau tai taip pat nėra geriausia išeitis.

"Žmogus - buvęs kariškis, dabar beveik aklas. Gal dar gaisrą sukels - stalas nudegintas jau", - seno įrenginio saugumu abejojo N. Trofimova.

Ji teigė, kad ligotas vyras pats negali net kažkam paskambinti, tad ir pagalbos greitai neprisikviestų.

Pokalbininkei rūpėjo, ar giminaičiui reikės mokėti už šilumą, kurios jis taip ir nepajuto.
Miesto savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis paaiškino, kad galimybė nemokėti už šilumą šiuo atveju yra.

"Reikia, kad administratorius užfiksuotų, nuo kada iki kada radiatoriai nešilo. Surašytą aktą, kuriame nurodytos datos, administratorius turi perduoti šilumą tiekiančiai įmonei. Tuomet jau įmonė, atsižvelgdama į dienas, kuriomis buvo nešildoma, apskaičiuos, kokios sumos buto gyventojui nereikės mokėti. Bet tai būtinai turi būti administratoriaus užfiksuota raštu", - apie tvarką informavo A. Gaižutis.

Kenčia kelerius metus

Pasak specialisto, galimos įvairios priežastys, kodėl minėtame bute vis dar šalta.

"Gali būti gedimai, galbūt kalta pasenusi įranga, būna, kad vamzdžiai užsikemša. Gali būti ir kaimynų savavališki veiksmai: žmonės patys reguliuojasi, daro remontus, keičia vamzdynus, ką nors netinkamai padaro, o paskui kaimynai kenčia", - spėliojo A. Gaižutis.

Anot jo, besiskundžiančiųjų būna kasmet. Esą kai kurie gyventojai kenčia net po keletą metų, nes nebesitiki sulaukti pagalbos.

"Svarbiausia pastebėjus, kad namuose nešildo radiatoriai, informuoti administratorius, geriausia - raštu. Užfiksavus skundą, ateina meistras, kai kuriais atvejais, norint nustatyti priežastį, sudaroma ir komisija", - sakė A. Gaižutis.

"Mes - tik tarpininkai"

Susisiekus su UAB "Vitės valdos", administruojančios Švyturio g. 16 namą, direktoriumi Jevgenijumi Sakovskiu (Jevgenij Sakovskij), šis informavo, kad namų valdos taip pat sulaukė N. Trofimovos skambučio dėl nešylančio buto.

"Tą informaciją perdavėme šilumos sistemą name prižiūrinčiai bendrovei, jie turėjo kažką daryti. Šiuo atveju namų valdos yra tik tarpininkas tarp gyventojo ir šilumos sistemos prižiūrėtojo", - tikino J. Sakovskis.

"Lambertos" vyr. inžinierius M. Starkus savo ruožtu tikino, kad meistras negalėjo patekti į butą, nes niekas neįsileido.

"Vitės valdų" direktoriaus teigimu, "Lamberta" privalo išsiaiškinti, kodėl bute šalta, ir išspręsti šią problemą. J. Sakovskis "Vakarų ekspresui" pažadėjo, kad šilumos sistemą name prižiūrinčiai bendrovei perduos buto raktus turinčios N. Trofimovos kontaktus, kad meistrai kuo greičiau galėtų imtis darbo.