„Labai džiaugiamės vizitu ir tuo, kad esame simbolinėje vietoje, kuri labai realiai svarbi Lietuvos ir viso Baltijos regiono, net visos Europos energetinei ateičiai. Čia gruodžio 14 dieną bus atidaryta jungtis tarp Švedijos ir Lietuvos. Dėl energetinės nepriklausomybės mes kovojome 25 metus, o šis projektas labai padės ją užtikrinti“, – kalbėjo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, sykiu su karališkąją pora apsilankiusi „NordBalt“ nuolatinės stovės keitiklio statybų aikštelėje.

Karalius Karlas XVI Gustavas pasidžiaugė draugiška Lietuvos ir Švedijos kaimynyste bei tuo, jog savo akimis galėjo pamatyti, kaip vyksta darbai, kokios technologijos naudojamos.

„Projektas jau yra baigiamojoje stadijoje. Įrangos montavimas beveik baigtas, dabar prasidės kruopštumo reikalaujantys testavimo darbai“, – apie „NordBalt“ projekto eigą kalbėjo bendrovės „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Numatoma, jog visi darbai Klaipėdos rajone, netoli Kiškėnų esančioje „NordBalt“ nuolatinės srovės keitiklyje, kuris dar įvardijamas šios jungties valdymo įrenginiu arba smegenimis, bus baigti lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje.

„Pirmoji Lietuvos jungtis su Švedija reiškia naują erą Lietuvos energetikos sektoriuje. Galinga infrastruktūra užtikrins didesnį energetinį saugumą šešiems milijonams lietuvių, latvių ir estų, o „NordBalt“ jau tapo sėkmės sinonimu Lietuvoje“, – teigė D. Virbickas.

Tikimasi, kad jau sausį į Lietuvą iš Švedijos ims tekėti pigesnė elektros energija.

„Būna dienų, kai Švedijoje elektros kaina yra penkis kartus mažesnė nei Lietuvoje. Aišku, taip būna ne kasdien. Tačiau skaičiuojama, kad vidutiniškai Švedijoje elektros energija yra 20-30 kartų pigesnė nei Lietuvoje. „NordBalt“ jungtis ir turi užtikrinti, kad elektra ja būtų tiekiama iš pigesnės elektros energijos rinkos zonos į brangesnę“, – aiškino D. Virbickas.

Analogiškas nuolatinės srovės keitiklis statomas ir Švedijoje, Nibru mieste. Darbai vyksta tokia pat sparta, kaip ir Klaipėdos rajone. Abu nuolatinės srovės keitikliai turi pradėti veikti vienu metu, nes kitaip elektros jungtis tarp Lietuvos ir Švedijos negalėtų funkcionuoti.

Tarp nuolatinės srovės keitiklių nutiestas 453 kilometrų ilgio kabelis, kuriuo ir bus tiekiama elektros energija.

„NordBalt“ – pirmoji elektros perdavimo jungtis su Šiaurės šalimis. 700 megavatų galios „NordBalt“ Lietuvai atvers didžiausią elektros rinką Europoje, o skandinaviškos elektros pasiūlą Baltijos šalyse padidins 70 procentų.

„Lietuva šiltą vasaros naktį sunaudoja apie 1000 megavatų elektros energijos. Todėl galima sakyti, kad ši jungtis užtikrintų du trečdalius Lietuvos poreikio“, – sakė D. Virbickas.

Preliminari elektros jungties „NordBalt“ vertė siekia 550 mln. eurų, iš jų 131 mln. eurų skyrė ES.
Kitas investicijas per pusę dalijasi Lietuva ir Švedija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)