Jie sako sulaukę signalų, kad reikia kuo skubiau vykdyti vėluojančius jėgainės uždarymo projektus ir pažadėjo padėti derantis su jėgainės uždarymo rangovu „Nukem Technologies“.

Trečiadienį Vilniuje derybos bus tęsiamos su Europos Komisijos (EK) Generalinio direktorato atstovu energetikai. O lapkričio pabaigoje Europos Komisija žada oficialiai paskelbti, kiek atominėms uždaryti bus skiriama pinigų.

Europos Komisija septynerių metų biudžete numačiusi gerokai mažiau pinigų, nei siekia gauti Lietuva.

Paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos atominių jėgainėms uždaryti skirti iki 2 milijardų litų paramos, kai vien Lietuva Ignalinos jėgainei išmontuoti tikisi gauti gerokai daugiau – beveik 3 milijardus litų.

Su Europos Sąjungos (ES) pareigūnais Briuselyje derėjęsi Lietuvos atstovai siekė priminti, kad ES Lietuvos stojimo sutartyje įsipareigojo paremti Ignalinos atominės uždarymą.

Tačiau Europos Komisijos pareigūnai dar kartą pareiškė, kad siūlo mažinti trijų ES šalių atominių, įskaitant ir Ignalinos, uždarymui skiriamas lėšas.

„Bandome suformuluoti Komisijai, kokiu būdu turėtų būti aprašyta ES parama, skiriama Ignalinai uždaryti 7 metams.

Tai yra teisinis pagrindas, kaip turėtų būti finansuojama, kad finansinė parama būtų pakankama įvykdyti kritiniams momentams – tiems, kurių negalima pradėti neturint pinigų pabaigti, t.y. branduolinio kuro iškrovimo procesas ir branduolinių reaktorių išmontavimas.

Žiūrime, kaip galėtume pagreitinti vėluojančių projektų įgyvendinimą ir kaip galima konstruktyviau kartu su Europos Komisija kalbėtis su projektą vykdančia kompanija, kad būtų sutarta, kada bus baigti projektai ir kokiomis sąlygomis“, – sako Lietuvos Ministro Pirmininko patarėjas Neilas Tankevičius.

Europos Komisija atkreipė Lietuvos derybininkų dėmesį į stipriai vėluojančius jėgainės išmontavimo projektus, kurie stringa dėl nesutarimų su Rusijos korporacijos valdoma vokiečių bendrove „Nukem Technologies“.

Rytoj Vilniuje derybos bus tęsiamos su Europos Komisijos Generalinio direktorato atstovu energetikai. O lapkričio pabaigoje Europos Komisija žada oficialiai paskelbti, kiek atominių elektrinių uždarymui bus skiriama pinigų.