Kijeve mano, kad dėl šios priežasties verslo forumas Žemutiniame Naugarde, kuriame įprastai dalyvauja valstybių vadovai, gali būti nukeltas į gruodį, rašo leidinys „Novaja gazeta“.

Kol kas nežinoma, kada tiksliai vyks verslo forumas. Formaliai renginys skirtas bendradarbiavimo tarp pasienio regionų plėtrai. Pernai spalį V. Janukovyčius Donecke priėmė Dmitrijų Medvedevą.

Ukrainos pusės nuomone, forumas neišsprendė esminės problemos – apie nuo 2009 m. veikiančio susitarimo dėl dujų peržiūrėjimą.

Klausimas tebėra aktualus iki šiol. Prieš mėnesį Ukrainos prezidentas su trumpu vizitu lankėsi Maskvoje. Po susitikimo su V. Putinu jis teigė žurnalistams: „Manau, jau lapkritį susitiksime dėl šios problemos (dujų klausimo). Planuojamas valstybinis vizitas, verslo forumas Žemutiniame Naugarde.“ V. Janukovyčius tada patikslino, kad šalių požiūriai skirtingi, bet yra paketinis susitarimas, kuris padėtų išspręsti šią problemą.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad ukrainietiškų dujų transportavimo sistemos kainos įvertinimo procesas eina į pabaigą. Jie manė, kad paketinis susitarimas turėjo apimti ir galimybę peržiūrėti dujų susitarimus, siekiant sumažinti dujų Ukrainai kainas – su sąlyga, kad Ukraina sutiks įsteigti dvišalį konsorciumą su „Gazprom“ dėl dujų transportavimo.

Kaip žinoma, jau metus vyksta ginčai dėl to, ar reikia pakviesti į konsorciumą trečią šalį, kuri būtų Europos struktūra, ir kaip paskirstyti dalis. Per šį laiką „Gazprom“ pastatė apvedamuosius dujotiekius, todėl sumažėjo Europos susidomėjimas Ukrainos dujų transportavimo sistema. Bet apie kokias kainas bus kalbama paaiškės tik paskelbus nepriklausomo vertinimo rezultatus.

Tiesa, Ukrainos valdininkai netiki, kad „Gazprom“ padarys nuolaidų. Neįstojusi į Muitinės sąjungą šalis vargiai gaus pigių dujų, neseniai pripažino vicepremjeras Sergejus Tigipko. Kadangi Kijevas neketina keisti išorės politikos strategijos, nusprendė taupyti sumažinus perkamų rusiškų dujų kiekį.

Šių metų paskutinį ketvirtį dujos Ukrainai pabrango iki rekordinių 432 dol. už tūkstantį kubinių metrų. Ukrainos premjeras jau pareiškė, kad jei nebus mažinamos dujų kainos, Ukraina gali tris kartus sumažinti dujų pirkimo apimtis iš „Gazprom”. Tai reiškia, kad „Gazprom” neteks didžiausio kliento Europoje.

Ukraina jau rado alternatyvą – Vokietiją. Vokiečiai rusiškas dujas Ukrainai parduoda 100 JAV dol. pigiau nei ukrainiečiai perka iš „Gazprom”. Ekspertai jau prakalbo apie tai, kad abi pusės ruošiasi teisinėms kovoms – „Gazprom” gali bandyti prisiteisti už nenupirktas dujas; Ukraina – dėl diskriminacinių kainų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)