Įsigaliojus naujoms taisyklėms, už pusmetį galiojančią vizą teks pakloti 800 JAV dolerių – šešiskart daugiau nei reikėjo mokėti iki šiol. Taip pat nuspręsta didinti baudas už eismo taisyklių pažeidimus, tokius kaip šonaslydžio varžybos. Pirmąkart įkliuvusiems šonaslydininkams bus skirta 20 tūkst. Saudo Arabijos rialų (5,3 tūkst. JAV dolerių) bauda. Taip pat bus padidinti įkainiai už reklamą informacinėse lentose.

Smukus naftos kainoms, Saudo Arabijos vyriausybė ieško būdų gauti daugiau pajamų iš kitų šaltinių. Paskelbti ambicingi planai – pajamos, gautos iš alternatyvių šaltinių iki 2020 m. turėtų išaugti trigubai ir siekti 530 mlrd. JAV dolerių.

Nafta turtingos šalies vyriausybė jau apkarpė savo išlaidas ir pakėlė komunalinių paslaugų įkainius. Be to, planuojama 5 proc. sumažinti atlyginimus viešojo sektoriaus darbuotojams, o laikui bėgant mažinti ir viešajame sektoriuje dirbančių žmonių skaičių.

Taip pat vyriausybės planuose numatytas pridėtinės vertės mokesčio didinimas. Anksčiau apie tokį žingsnį naftos pinigais pertekusioje valstybėje nė nebūtų užsiminta, tačiau dabar tenka susitaikyti su realybe, kad gerovės laikai grimzta į praeitį. Mokesčių politiką numatyta peržiūrėti ir kitose Persijos įlankos valstybėse.

Pabrangus vizoms, tikimasi, kad Saudo Arabijos bendrovės bus linkusios samdyti daugiau vietinių ir įsivežti mažiau užsieniečių.

„Jau dabar vyriausybė deda visas pastangas, kad viešajame sektoriuje įsidarbintų kuo daugiau vietinių absolventų. Jeigu privačiojo sektoriaus įmonėms bus per brangu samdyti užsieniečius, Saudo Arabijos gyventojams tėvynėje bus lengviau rasti darbą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)