Reversinis dujų tiekimas Ukrainai iš Slovakijos galėtų padėti šiai valstybei, tačiau Bratislava neturi lėšų tokiai paramai. Apie tai Bratislavoje, per konferenciją, skirtą Slovakijos tarptautinei ir Europos politikai, pareiškė Slovakijos premjeras Robertas Fico.

Jis pastebėjo, kad "Slovakijos prioritetinis siekis yra garantuotas ir saugus rusiškų dujų transportavimas į šalį per Ukrainą". Per derybas su Ukraina dėl galimo reversinio dujų tiekimo per Slovakiją "iškart iškilo galimų problemų", - pridūrė R. Fico, nepatikslinęs, ką konkrečiai turėjęs galvoje.

Kartu R. Fico pareiškė esąs pasirengęs tęsti derybas dėl reversinio tiekimo, tačiau pabrėžė, jog Slovakija nori, kad Ukrainos vyriausybė garantuotų, kad Kijevas gavęs dujas vykdys savo komercinius įsipareigojimus.

Pasak R. Fico, Slovakijos vyriausybė negali priversti komercinės kompanijos "Eustream" investuoti 20 mln. eurų (69 mln. Lt) į dujų transportavimo infrastruktūrą dėl potencialaus scenarijaus, pagal kurį Slovakija pradėtų teikti dujas Ukrainai.

Dėl rusiškų dujų tiekimo per Slovakiją tarėsi dar Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė, tačiau po to, kai Rusija suteikė Kijevui nuolaidą dujoms, Kijevas atsisakė teikti garantijas Bratislavai.

Derybos dėl dujotiekio iš Slovakijos Ukrainai vėl atsinaujino kovo viduryje, ir kovo 20 dieną ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris pareiškė, kad sutartis tarp Kijevo ir Bratislavos gali būti pasirašyta iki balandžio pabaigos, o iki metų pabaigos bus parengta pati reversinio dujų tiekimo sistema.

Kovo 25 dieną Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministras Jurijus Prodanas patvirtino, kad susitarimas su Slovakija dėl reversinio dujų tiekimo nepasiektas.

"Yra galimybė pergabenti iš Slovakijos iki 12 mlrd. kubinių metrų dujų kasmet. Tačiau Slovakija šiuo metu mums siūlo pasirašyti ne sutartį dėl reversinio tiekimo, o memorandumą, kuriame bus numatyta kažką statyti. (...) toks memorandumas mūsų nedomina", - sakė Ukrainos ministras.

J. Prodanas pridūrė, kad Ukraina gali gauti 4,4 mln. kubinių metrų dujų per parą iš Lenkijos ir 15 mln. - Vengrijos kryptimi.