"Derybų dar nebaigėme, labai ilgai aptarinėjome dokumentus, kuriuos paruošime atsižvelgdami į derybų rezultatus. Juos dar deriname, tačiau susitarėme darbą tęsti jau spalio 30 dieną. Galima pasakyti, kad esminius parametrus, tapsiančius dujų sutarties dokumentų pagrindu, jau suderinome. Susitarta ir dėl dujų kainos - apie tai jau kalbėjome anksčiau - aiškus įsiskolinimų pertvarkymo mechanizmas, išankstinis apmokėjimas, mūsų partnerių noras lapkričio-gruodžio mėnesiais gauti konkretų dujų kiekį", - teigė A. Novakas.

Anot ministro, šiuo metu derinami trys dokumentai: dujų tiekimo protokolas tarp Ukrainos, Europos Komisijos ir Rusijos, Kijevo ir Briuselio pasirašomas protokolas bei "Naftogaz" ir "Gazprom" sutarties priedas, kuriame pateikiami "techniniai susitarimų realizavimo aspektai".

Valstybinio koncerno "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris savo ruožtu nurodo, kad derybos bus tęsiamos tik tuomet, jeigu Ukraina susitars su Europos Komisija dėl fizinių tiekiamų dujų apmokėjimo garantijų. "Derybos spalio 30 d. vyks tik tuomet, jeigu Ukraina ir Europos Komisija susitars dėl šio dvišalio protokolo. Jeigu susitarimas nebus pasiektas, tuomet, žinoma, nauji susitikimai ir derybos nevyks ir jokių dokumentų nepasirašysime. Jeigu EK ir Ukraina susitars, (ketvirtadienį) galime pasirašyti visus tris dokumentus", - aiškino žurnalistams A. Mileris.

A. Novakas teigia, kad iki šiol Ukraina jokių garantijų pateikti negalėjo. "Kalbama ne apie garantijas, o tik apie Ukrainos (pareigūnų) pareiškimus, nes, kaip patys suprantate, mums jokių raštiškų garantijų pateikta nebuvo. Tiesa, kylanti grėsmė, ar lėšas gausime apskritai, dingsta dėl išankstinio mokėjimo režimo. Bus pinigai - bus ir dujos", - sako ministras.

Pasibaigus dar šių metų rugsėjo 26 d. vykusioms deryboms, Europos energetikos komisaras pranešė, kad, pagal naują susitarimą, Ukraina turi sumokėti iki metų pabaigos 3,1 mlrd. dolerių, taip padengdama skolą Rusijos dujų bendrovei "Gazprom" už jau pristatytas dujas. 

Rusijos bendrovė Ukrainai pristatys 5 mlrd. kubinių metrų dujų. Be to, pagal naująją sutartį, "Gazprom" sutiko, kad dujos iš anksto būtų apmokamos po 385 JAV dolerius už tūkstantį kubinių metrų, t. y. mažiau nei po 485 JAV dolerius, kaip to anksčiau reikalavo "Gazprom", bet daugiau nei po 268 JAV dolerius - tokią kainą už dujas Ukraina mokėjo prieš pasikeičiant Kijeve valdžiai.