Tai teigiama antradienį paskelbtoje auditorių ataskaitoje.

Šioje, kas penkerius metus ruošiamoje ataskaitoje, pateikiamos rekomendacijos Europos Komisijai (EK) ir atomines jėgaines uždarančioms šalims, kaip būtų galima tobulinti šiuos procesus bei jų finansavimą.

„Saugiai uždaryti Ignalinos AE yra vienas svarbiausių ir, reikia pripažinti, vienas sudėtingiausių darbų. Anksčiau iškilusius sunkumus sugebėjome įveikti, o šiandien darbai vyksta pagal planą. Šiuo metu yra užtikrintas finansavimas iki 2020 metų, tačiau lėšų poreikis išliks ir vėliau – vienai Lietuvai uždarymo našta būtų per sunki. Todėl jau kuris laikas vyksta pokalbiai su EK dėl Ignalinos AE uždarymo finansavimo po 2020-ųjų“, – sako energetikos ministras Rokas Masiulis.

Pastaraisiais metais pasiekta reali pažanga uždarant elektrinę. Prieš dvejus metus patvirtintas naujas Galutinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo planas, kuriame patvirtinti griežti darbų atlikimo terminai, kurių sėkmingai laikomasi. Du pagrindiniai infrastruktūros projektai – Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla (B1) bei Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrenginiai ir laikinoji saugykla (B234) – baigiami įgyvendinti. Šių projektų įgyvendinimas turi įtakos kitiems eksploatavimo nutraukimo darbams.

Rugsėjo pabaigoje turi prasidėti vadinamieji karštieji B1 saugyklos bandymai – jų metu panaudotas branduolinis kuras bus pradėtas krauti iš atominės elektrinės reaktorių blokų. Šiuo metu vyksta B234 šaltieji bandymai.

Europos Audito rūmų išvadose teigiamai įvertinti Ignalinos AE vadovybės sprendimai dalį paslaugų pirkti iš šalies. Tokie sprendimai priimami įvertinus jų efektyvumą. Auditoriai taip pat primena, kad Ignalinos AE uždarymo projektas praeityje susidūrė su nesklandumais – išaugo veiklos nutraukimo kaštai bei pailgėjo terminai.

„Auditorių pastebėjimai mums yra žinomi. Daugelį praeities problemų, kurios kilo dėl patirties stokos ir projekto sudėtingumo, šiandien mes jau esame išsprendę. Todėl dabar turime užtikrinti pradėtų darbų kokybę ir galvoti apie tai, kaip užtikrinti Ignalinos AE uždarymo finansavimą po 2020 metų“, – pabrėžė energetikos ministras.