„Nors gamtinėmis dujomis kūrenamuose miestuose šiluma brango, net ir čia mažesnes nei pernai lapkričio sąskaitas lėmė šiltesnis oras“, - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Šiemet lapkritį senos statybos daugiabučio 60 kv. metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartota apie 780 kWh/mėn., pernai – apie 840 kWh/mėn. Tokio tipo namuose gyvena daugelis šalies gyventojų.

LŠTA skaičiuoja, kad sąskaitos, kurios pasiekė brangiomis gamtinėmis dujomis šildomų miestų gyventojus, už 60 kv. metrų ploto buto šildymą vidutiniškai sudaro 242 litus. 2011-ųjų lapkritį šiluma vidutiniškai kainavo 252 litus.

Anot V. Stasiūno, dujas vartojančiuose miestuose pačios prasčiausios būklės daugiabučių 60 kv. metrų ploto butai už lapkričio mėnesio šildymą gali sulaukti ir 700 litų siekiančių sąskaitų.

Labiausiai mažėjo vilniečiams

Kauniečiams šių metų lapkritį 60 kv. metrų ploto buto šildymas standartiniame senos statybos name vidutiniškai kainavo 254 litus, pernai – apie 256 litus. Klaipėdiečiai šiemet vidutiniškai mokėjo 220 litų, pernai – apie 230 litų.

Vilniečiai už 60 kv. metrų ploto buto šildymą standartiniame senos statybos daugiabutyje šį lapkritį mokėjo vidutiniškai 235 litus, pernai – apie 310 litų.

„Vilniuje mokėjimų skirtumas didesnis dėl to, jog pernai dėl ilgojo Vėlinių savaitgalio į spalio sąskaitas nepateko, o prie lapkričio sąskaitų buvo pridėtos paskutinės 4 spalio dienos. Šiemet jau 80 proc. sostinės namų šilumos suvartojimo duomenys nuskaitomi metrologiškai įteisintu distanciniu būdu. Taip išvengiama žmogiškojo faktoriaus ir operatyviai gaunami duomenys už tikslų 30 dienų laikotarpį“, - sakė V. Stasiūnas.

Šiauliečiams šių metų lapkritį 60 kv. metrų ploto buto šildymas standartiniame senos statybos name vidutiniškai kainavo 204 litus, pernai – 250 litų. Tai pavyko pasiekti padidinus biokuro dalį.

Anot V. Stasiūnas, sąskaitos už lapkritį Lietuvoje suvartotą šilumą dar kartą atskleidė, kad šiluma pigiausia tuose miestuose, kurie plačiai naudoja vietinį biokurą.

„Per metus biokuras atpigo nuo 750 Lt/tne iki 655 Lt/tne ir šiuo metu kainuoja net tris kartus pigiau už gamtines dujas. Šiluma žaliuosiuose miestuose yra net trečdaliu pigesnė nei vartojančiuose dujas. Tuo pačiu mažesnės ir sąskaitos už šilumą“, - teigė V. Stasiūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)