„Butų ir kitų patalpų savininkai, nusprendę įjungti šildymą anksčiau, turi kreiptis į administratorių ar bendrijos pirmininką. Būtent administratorius ar bendrijos pirmininkams turi priimti sprendimą dėl šilumos įjungimo ir apie tai informuoti šilumos tiekėją. Jeigu daugiabutis yra senas, jame kaupiasi drėgmė, nepakankamai sandarus, administratoriams, įvertinus jo būklę, šildymą rekomenduojama įjungti. Naujų, renovuotų daugiabučių gyventojai šildymą gali pradėti pagal poreikį, pasitarę su administratoriumi“, - skelbia Vilniaus miesto savivaldybė.

„Gyventojams šildymas gali būti atjungiamas ir per šalčius, jeigu bus kaip nors kitaip užtikrinama, kad patalpose bus išlaikoma higienos normą atitinkantį temperatūra. Negali patalpose būti šalčiau nei 18 laipsnių. Jeigu pas gyventojus patalpose šilta – viskas tvarkoje“, - paklaustas, ar šildymo sezoną galima baigti anksčiau laiko, aiškino bendrovės „Litesko“ filialo „Alytaus energija“ komercijos direktorius Antanas Krilavičius.

Gyventojams niekaip nereikia įrodyti, jog daugiabutyje yra užtikrinama reikalinga šilumos higienos norma – tam pakanka daugumos gyventojų, tai yra pusės plius vieno, sutikimo.

„Sutarimas yra vienas dalykas, kitas dalykas yra pasirengimas šildymo sezonui. Gyventojai turi turėti daugiabučio pasirengimo šildymo sezonui aktą, būti neskolingi ir priimti daugumos sprendimą. Baigti šildymo sezoną, na, jokių įrodymų, kad jiems tas šildymas nereikalingas, nereikia, - sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas. - Nebūtinas patikrinimas, kodėl ten turi kažkas vaikščioti ir žiūrėti?“

Tačiau, pasak jo, apie šildymo sezono pabaigą turėtų būti kalbama kovo – balandžio mėnesiais ir tokių atvejų sostinėje būna, kai namas šiltas, o lauke prasideda pereinamasis laikotarpis ir butų savininkai nusprendžia šildytis savarankiškai, naudodami, pavyzdžiui, elektrinius šildytuvus.

Jei gyventojai nuo centrinio šildymo nutartų atsijungti žiemą, K. Karosas sako, jog namo administratorius ar bendrijos pirmininkas tokį sprendimą turėtų įvertinti vadovaudamasis protingumo kriterijais.

Kęstutis Karosas
„Per šalčius nežinau, ar kas nors taip darytų. Taip nebuvo ir taip negali būti, vis tiek yra tam tikras protingumo kriterijus, kada galima baigti šildymo sezoną. Žinoma, atsijungti galima nutarti visada, bet tam ir yra valdytojai, kurie yra atsakingi už visų žmonių komfortą, jie vertina aplinką, namo techninę būklę, prognozes ir taip toliau“, - sako K. Karosas.

Gyventojams nusprendus nuo centrinio šildymo atsijungti, pavyzdžiui, sausio mėnesį, anot K. Karoso, jie gali būti paprašyti pateikti papildomą projektą, kaip name bus užtikrinamas šildymas gyventojams, kurie nesutinka atsijungti nuo centrinio šildymo per šalčius.

Šildymo sezonas skelbiamas, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra siekia mažiau nei 10 laipsnių šilumos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)