Rekonstrukcijos metu planuojama pergabenti vieną iš didžiųjų Ignalinos AE pastotės transformatorių į 330 kV Utenos pastotę ir padidinti elektros perdavimo patikimumą visame regione. Utenos apskrityje didžiausias elektros vartotojas, kuriam kritiškai svarbus patikimas elektros perdavimas, yra Ignalinos AE saugyklos. Be to, prognozuojama, kad galios poreikis regione augs ir 2025 m. bus beveik 40 proc. didesnis nei dabar.

Perdavimo tinklas Šiaurės rytų Lietuvoje išvystytas labai gerai. Visai šalia Latvijos ir Baltarusijos esanti 330 kV Ignalinos AE transformatorių pastotė ilgus metus dirbant atominei jėgainei buvo svarbiausias elektros perdavimo mazgas šalyje. Per jį srautai keliaudavo iš Latvijos, Baltarusijos, Kruonio hidroakumuliacinės ir Ignalinos atominės elektrinių.

„Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas teigia, kad esminis tikslas rekonstrukcijos metu bus atskirti glaudžiai pastotėje integruotas tris linijas, iš kurių dvi jungia su kaimyninėmis Latvijos ir Baltarusijos elektros sistemomis. Taip bus sudarytos sąlygos kiekvieną jungtį valdyti atskirai.

Pasak direktoriaus, tai vienas didžiausių tokio pobūdžio rekonstrukcijos projektų per pastaruosius dešimt metų.

Numatoma, kad šiemet metų viduryje bus pradėtas projekto projektavimo ir rekonstrukcijos darbų viešųjų pirkimų konkursas.

Pernai prasidėję paruošiamieji oro linijos nuo Lietuvos elektrinės iki Vilniaus rekonstrukcijos darbai taip pat yra skirti paruošti tinklo infrastruktūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)