Nesutarimų tarp dviejų OPEC sunkiasvorių, netiesiogiai tarpusavyje kariaujančių Sirijoje ir Jemene, pastaraisiais metais padaugėjo.

Vis dėlto, pastaraisiais mėnesiais įtampa buvo atslūgusi, kai Saudo Arabija sutiko prisidėti prie visuotinio naftos produkcijos mažinimo pakto, tuo suteikdama vilčių, kad OPEC imsis veiksmų naftos kainoms pakelti.

Tačiau praėjusios savaitės OPEC ekspertų susitikime, skirtame susitarti dėl konkrečių produkcijos ribojimo detalių iki kito OPEC ministrų susitikimo lapkričio 30 d., Saudo Arabijos ir Irano atstovai vėl susirėmė, teigia keturi OPEC šaltiniai, dalyvavę susitikime ir anonimiškai pasidaliję informacija su „Reuters“.

„Saudo Arabijos atstovai pagrasino padidinti produkciją iki 11 ar net 12 mln. barelių per parą, nusmukdyti naftos kainas ir nebedalyvauti susitikime“, – „Reuters“ pranešė vienas šaltinis, dalyvavęs OPEC ekspertų susitikime.

OPEC būstinė atsisakė komentuoti praėjusią savaitę už uždarų durų vykusias diskusijas. Tiek Saudo Arabijos, tiek Irano OPEC delegacijos atstovai taip pat atsisakė komentuoti.

Nuo 2014 m. Saudo Arabija rekordiškai padidino produkciją iki 10,5-10,7 mln. barelių per parą, todėl tolesnis produkcijos augimas tik pablogintų pasaulinę situaciją – nuo 2014 m. vidurio naftos kainos sumažėjo daugiau nei perpus nuo 115 JAV dolerių už barelį.

Iranas į Saudo Arabijos grasinimą atsakė pareiškimu, kad neketina apriboti produkcijos, informavo tas pats OPEC šaltinis. Iranas teigia, kad jam produkcijos ribojimas neturėtų būti taikomas, nes šalis dar tik pradėjo atsigauti nuo panaikintų Europos Sąjungos (ES) sankcijų.

Saudo Arabijos grasinimas atgaivina prisiminimus apie naftos gavybos karą, į kurį Rijadas leidosi 2014 m., siekdamas atsikovoti rinkos dalį iš brangesnių gamintojų. Iranas, drauge su kitomis OPEC narėmis griežtai kritikavo Saudo Arabijos strategiją.

Rijadas sušvelnino savo poziciją, kai Chalidas al Falihas šių metų gegužę tapo energetikos ministru.

Vieno šaltinio teigimu, Saudo Arabijos delegacijos nariai paprašė atšaukti kitos dienos (spalio 29 d.) susitikimą su OPEC nepriklausančiomis naftą gaminančiomis šalimis, įskaitant Rusiją, nes Iranas priešinosi susitarimui. Tačiau kitos narės įtikino ją dalyvauti ir nedaryti gėdos visai organizacijai.

„Atrodė, kad Saudo Arabija siekia, jog susitikimas nepavyktų“, – sakė OPEC šaltinis (ne iš Irano delegacijos).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)