Sostinės savivaldybės DELFI pateiktais duomenimis, didžiojoje daugumoje Vilniaus daugiabučių šilumos skaitiklių rodmenys už lapkričio mėnesį surinkti praėjus 33 dienoms nuo ankstesnio rodmenų nurašymo. Didžiojoje dalyje šių namų spalis buvo „sutrumpintas“ iki 28-29 dienų.

Savaite prailgino ir spalį

Vilniaus savivaldybė pateikė sąrašą, kuriame nurodoma, kiek dienų spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais sudarė ataskaitinis laikotarpis, pagal kurį išrašytos sąskaitos už šilumą sostinės namuose. Esama netgi tokių atvejų, kai 31 dieną turintis spalis ar 30 dienų turintis lapkritis „prailgintas“ iki 37 dienų.

Tokiu pasiekimu gali pasigirti Šerkšno g. 16 esančio namo gyventojai. Čia šilumos skaitiklių duomenis surenka „Vilniaus energijos“ darbuotojai. Savivaldybės duomenimis, už prailgintą spalį atsigriebta lapkritį – tuomet sąskaita išrašyta tik už 23 dienas. Tiesa, gruodis Šerkšno g. 16 vėl prailgo – šįsyk iki 33 dienų.

Didlaukio g. 86 net 37 dienas apėmė sąskaita už lapkritį. Tiesa, spalį šilumos skaitiklių duomenys šiame name, kur rodmenis taip pat surenka „Vilniaus energija“, sąskaita išrašyta tik už 24 dienas.

Panaši situacija ir Vokiečių gatvės 15-ame name. Čia lapkritis šilumos sąskaitose tetruko 21 dieną, bet sąskaita už gruodį apima jau 37 šildymo sezono dienas.

Esama ir daugiau namų, kuriuose sąskaitos už šilumą vieną ar kitą mėnesį apėmė 36 ar 35 dienas. Skaitiklių rodmenis už laikotarpį, apimantį daugiau dienų nei kalendorinis mėnuo, savivaldybės duomenimis, pateikė tiek „Vilniaus energijos“ specialistai, tiek savarankiškai duomenis deklaruojančios namų bendrijos ar administratoriai.

Už kiek dienų išrašytos šilumos sąskaitos jūsų name? Tai galite sužinoti parsisiuntę savivaldybės pateiktą šildymo sezono statistiką. Jei grafoje „Pastaba“ nurodyta, jog skaitiklių rodmenis deklaruoja vartotojas, sąskaita išrašyta pagal namo bendrijos ar administratoriaus pateiktus duomenis, jei šis laukelis tuščias – rodmenis surinko pati „Vilniaus energija“.

Teisingumo ministerijoje gruodis buvo labai trumpas

Vilniaus savivaldybė DELFI taip pat pateikė eilės valstybinių įstaigų duomenis. Daugumoje jų, kaip ir daugiabučiuose, sąskaitos lapkritį išrašytos už gerokai daugiau dienų, nei tęsėsi mėnuo.

Pavyzdžiui, Algirdo g. 31, kur įsikūrusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, sąskaita už lapkritį apėmė 33 dienas. Čia skaitiklių rodmenis surenka „Vilniaus energija“. Tuo tarpu Seimo rūmų, Vyriausybės, ministerijų ir kitų institucijų duomenis šilumininkams pateikia pačios įstaigos.

Savivaldybės duomenimis, išaugusiu šilumos vartojimu pasižymėjusiuose Seimo rūmuose lapkritis „prailgėjo“ iki 34 dienų. Finansų, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Aplinkos ministerijose sąskaitos už lapkritį apėmė 33 dienas, Užsienio reikalų, Socialines apsaugos ir darbo bei Kultūros ministerijose – 32 dienas. Pati Vilniaus miesto savivaldybė lapkritį deklaravo šilumos skaitiklių duomenis už 33 dienas.

33 dienų mėnuo – ir Energetikos inspekcijoje

Rimgaudas Špokas
Beje, savivaldybė nurodo, jog „Vilniaus energiją“ dėl per ilgo ataskaitinio laikotarpio kaltinanti Energetikos inspekcija pati lapkritį deklaravo šilumos suvartojimo duomenis už 33 dienas. Inspekcijos pastato šilumos skaitiklio rodmenis deklaruoja pats vartotojas, o ne „Vilniaus energija“.

Energetikos inspekcijos viršininkas Rimgaudas Špokas DELFI teigė, jog sąskaitų išrašymas už ilgesnį nei kalendorinis mėnuo laikotarpį yra pažeidimas, ir netrukus „Vilniaus energijai“ už tai bus surašytas pažeidimo protokolas.

„Ne didesnis atsiskaitomasis laikotarpis gali būti nei kalendorinis mėnuo“, - akcentavo R. Špokas.

33 dienas apimantį ataskaitinį laikotarpį už inspekcijos pastate lapkritį suvartotą šilumą jis komentavo lakoniškai: „Sąskaitas išrašo „Vilniaus energija“. Kas ką deklaruoja yra vienas dalykas, o kas išrašo sąskaitas – kitas dalykas. Nenoriu aiškinti dabar, kol nepriimtas sprendimas, t.y. administracinis aktas. Tiesiog nereikia komentuoti iš anksto. Mes nustatėme tokį faktą ir manome, kad tai yra pažeidimas.“

Pasak jo, pažeidimo protokolą „Vilniaus energija“ turėtų gauti jau ateinančią savaitę.

Gruodį valstybinės įstaigos mėnesio neprailgino, o kai kurios – ir sutrumpino. Čia, savivaldybės duomenimis, labiausiai pasižymėjo Teisingumo ministerija, deklaravusi skaitiklių parodymus tik už 21 dieną. Tai reiškia, jog ši ministerija veikiausiai turės susimokėti už „prailgintą“ sausio mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją