BASF pavaldžiai įmonei „Wintershall“ bendroje su „Gazprom“ įmonėje „Ačimgaz“ priklauso 50 proc. akcijų. „Ačimgaz“ jau eksploatuoja dujų gręžinius Urengoisko telkinyje. Šiai įmonei taip pat priklauso 35 proc. išteklių Pietų Rusijos telkinyje ir dalis dujotiekių „Šiaurės srautas“, „Pietų srautas“ ir „Opal“. Kaip skelbia BASF, bendra „Gazprom“ ir „Wintershall“ įmonė dirbs toliau.

2012 metų pabaigoje „Gazprom“ ir BASF pasirašė juridiškai įpareigojantį bazinį susitarimą apsikeisti turtinėmis teisėmis. 2013 metų gruodžio 4 dieną jį patvirtino Europos Komisija (EK). Užbaigti šį susitarimą bendrovės planavo 2014 metų pabaigoje.

„Gazprom“ po apsikeitimo turtinėmis teisėmis su „Wintershall“ tikėjosi gauti prieigą prie galutinių vartotojų Europoje, rašė „Vedomosti“. Pagal susitarimą „Wintershall“ turėjo atitekti 25 proc. ir papildomai 1 akcija dviejose Urengoisko dujų telkinio plotuose, o „Gazprom“ nuo 50 iki 100 proc. turėjo padidinti savo dalį įmonėse „Wingas“, WIEH ir WIEE, kurios parduoda dujas Vokietijoje ir kitose Europos šalyse.

„Gazprom“ iš „Wintersahll“ taip pat turėjo gauti lėšų dujų saugojimui Europoje ir dalį išteklių iš dujų gavybos Šaurės jūroje. Iš pradžių sandorį planuota užbaigti šių metų vasarą, bet liepos mėnesį BASF pranešė, kad apsikeitimas turtu dėl problemų su juridiniu įforminimu perkeliamas į rudenį.

Toks žingsnis yra suprantamas dėl Rusijos ir Europos santykių pokyčių dujų srityje, rašo „Kommersant“. Kaip sužinojo leidinys, EK planuoja kurti Europos Sąjungos (ES) energetikos sąjungą. Šis planas gali būti pristatytas jau sausio mėnesį. Jame bus naujų svarbių punktų, reguliuojančių bendradarbiavimą su pagrindine Europos dujų tiekėja – Rusija. EK planuoja įvesti apribojimus Rusijos įmonių investicijoms į Europos energetikos sektorių.

Pirma, energetikos, prekybos, pramonės ir konkurencijos komisarams siūloma per 2015 metus parengti bendro importuojamų dujų pirkimo schemą. Aktyvus šios idėjos šalininkas yra dabartinis ES Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, tačiau pagrindiniai Europos dujų rinkos žaidėjai vienbalsiai pasisako prieš centralizuotą dujų pirkimą.

Antra, keturiems eurokomisarams gali būti pasiūlyta „apsvarstyti trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Rusijos, investicijas į Europos energetikos rinką (infrastruktūrą, paskirstymą, dujų tiekimą ir elektros energiją) energetinio saugumo kontekste“.

Pastarasis punktas tiesiogiai nukreiptas prieš „Gazprom“, kuriai Europos Sąjungoje priklauso įvairios transportavimo ir prekybos teisės. Jei sandoris su BASF būtų įvykdytas, „Gazprom“ vaidmuo galėtų stipriai išaugti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)