Kiek anksčiau "PGNiG" skelbė, kad rusiškų dujų tiekimas sumažėjo 24 proc. Vėliau Lenkijos įmonė-dujotiekių "Gaz-System SA" tinklo operatorė pareiškė, kad dujų tiekimas buvo nutrauktas "dėl techninių priežasčių".

Rusijos dujų bendrovė "Gazprom" tvirtina nemažinusi dujų tiekimo Lenkijai. Bendrovės atstovas Sergejus Kuprijanovas tikino, kad dujų tiekimas visomis kryptimis vykdomas "atsižvelgiant į turimus šiuo metu išteklius, skirtus eksportui ir požeminėms dujų saugykloms, esančioms Rusijos federacijos teritorijoje".

Į Lenkiją rusiškos dujos tiekiamos per Baltarusiją ir Ukrainą. Ji pati vykdė reversinį dujų tiekimą Ukrainai, o tai nuolat kėlė "Gazprom" nepasitenkinimą.

Ukrainos įmonės "Ukrtransgaz" generalinio direktoriaus Igorio Prokopivo nuomone, "Gazprom" įvedė apribojimus, siekdama, kad būtų "nutrauktas reversinis dujų tiekimas Ukrainai".

Rusija sumažino dujų tiekimą ir Vokietijai, apie tai paskelbė didžiausia šalies energetikos bendrovė E.ON, informuoja "Reuters".

Bendrovės atstovas pabrėžė, kad dujų tiekimo sumažinimas neturės įtakos Vokietijos aprūpinimui energija, nes atsargų sukaupta pakankamai.

Rusija situacijos kol kas nekomentuoja.

"Gazprom" nuo rugsėjo pradžios mažina dujų tiekimą Vokietijai dujotiekiu "Jamal-Europa". Rugsėjo 3-10 d. laikotarpiu dujų tiekimas buvo sumažintas nuo 82 iki 73 mln. kubinių metrų per parą. Tiekimas pagrindine tranzitine arterija, nutiesta per Ukrainą, lyginant su rugpjūčiu, taip pat sumažintas maždaug 30 proc. Dabar šia kryptimi per parą transportuojama apie 61-62 mln. kubinių metrų dujų.

Lenkija dėl apribojimų iš Rusijos nutraukė atbulinį dujų tiekimą Ukrainai

Reversinis gamtinių dujų tiekimas į Ukrainą iš Lenkijos sustabdytas, skelbia „RBK – Ukraina“. Įmonės „Ukrtrangaz“ vadovas Igoris Prokopjevas žurnalistams pranešė, kad Ukraina nebegauna beveik 4 mln. kubinių metrų dujų per parą, rašo newsru.com.

„Šiandien Rusijos Federacija pradėjo riboti dujų tiekimą Lenkijai, kad nutrauktų reversą iš Lenkijos, kurį gaudavome. Antrą valandą lenkai nutraukė reversą į Ukrainą – beveik 4 mln. kubinių metrų dujų“, - sakė I. Prokopjevas.

Lenkija yra viena iš šalių, kuri tiekia dujas Ukrainai atbuline kryptimi. Dujos iš vakarų į rytus pumpuojamos per dujų matavimo stotį „Germanoviči“. Pagal atbulinį dujų tiekimo Ukrainai mechanizmą rusiškos dujos neilgam kerta Ukrainos sieną, o tuomet sugrįžta į ją iš Europos.

Be Lenkijos įmonės, apie rusiškų dujų tiekimo problemas pranešė ir Slovakijos gavėja „Slovensky plynarensky priemysel“. Oficialus bendrovės atstovas Peteris Bednaras „RIA Novosti“ sakė, rugsėjo 10 dieną per Ukrainos teritoriją buvo gauta 10 proc. mažiau dujų negu įprastai.

„Trečiadienį, rugsėjo 10 dieną, bendrovė SPP pastebėjo, kad dujų tiekimas smuko 10 proc., - sakė P. Bedanaras. – Nepaisant to, įmonė toliau tieks dujas savo užsakovams. Bendrovė SPP turi pakankamai dujų atsargų požeminėse saugyklose ir garantuoja, kad toliau vykdys savo įsipareigojimus“.

„Gazprom“ neslėpė savo nepasitenkinimo dėl reversinio dujų tiekimo iš Europos į Ukrainą ir pasisakė prieš tokį tiekimo būdą, pavadindama šią schemą „pusiau aferistine“.

2014 metų birželio pabaigoje „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris pareiškė, kad Europos bendrovės, kurios tiekia dujas Ukrainai atbuline kryptimi, gali susidurti su apribojimais iš „Gazprom“ pusės.

A.Milleris sakė, kad „Gazprom“ „atidžiai seka reversą“ ir kad ateityje gali apriboti dujų tiekimą toms įmonėms, kurios perpumpuoja dujas Ukrainai.

2014 metų rugsėjo 2-ąją tiekti dujas Ukrainai atbuliniu būdu per dujotiekį „Vojanai – Užgorodas“ pradėjo Slovakijos įmonė „Eustream“. Ši bendrovė savo stotyje Velke Kapušano mieste kritusio slėgio ir sumažėjusio gaunamų dujų kiekio kol kas nepastebėjo.

Komentuoja Lietuvos situaciją

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas energetikos politikos klausimams profesorius Vidmantas Jankauskas sako, jog kol kas kalbėti apie dujų ribojimą Lietuvai priežasčių nėra.

„Kol kas nematau jokių pasėkmių Lietuvai, tačiau esu girdėjęs, kad Rusija pasipiktino, jog kai kurios šalys ėmė tiekti rusiškas dujas reversu Ukrainai“, - dėstė V. Jankauskas.

Jis primena, kad rusiškų dujų tiekimas į Lietuvą vyksta per Baltarusiją. Lietuva, sutrikus gamtinių dujų tiekimui, turi susitarimų su Latvijos Inčiukalnio požemine gamtinių dujų saugykla, iš kur, esant reikalui galėtų tikėtis gauti dujų.

Lenkija rusiškas gamtines dujas iš dalies gauna per Baltarusiją, iš dalies – per Ukrainą.

„Veikiausiai Rusija bandys bausti tuos, kurie bandys Ukrainai tiekti tas pačias rusiškas dujas“, - mano V. Jankauskas.

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ informavo, kad perdavimo sistema yra visiškai subalansuota, dujų transportavimas sistemos naudotojams Lietuvoje vykdomas pagal jų pareikštus poreikius.

Jokių tiekimo sutrikimų ar importuojamų gamtinių dujų srauto apribojimų nėra. Tranzitiniai dujų srautai transportuojami įprastu režimu.

Bendrovė nuolat stebi bei kontroliuoja dujų tiekimo į Lietuvą režimą.

96,58 procento „Amber Grid“ akcijų priklauso Energetikos ministerijos kontroliuojamai bendrovei „EPSO-G“.