Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį griežtai pareikalavo iš Ukrainos iki šiol negauto išankstinio apmokėjimo už dujas. Priešingu atveju, esą valstybinis koncernas "Gazprom" sustabdys dujų tiekimą Ukrainai, o tai gali turėti padarinių ir Europai. Be to, Rusija ir Ukraina ginčijasi dėl to, kas turi aprūpinti dujomis prorusiškų separatistų kontroliuojamas teritorijas.

ES importuoja du trečdalius jai reikalingų dujų. Trečdalį jų tiekia Rusija. Apie pusę šių apimčių ES gauna per Ukrainą. Jeigu tranzitas būtų sutrikdytas, ES valstybės būtų priverstos naudoti sukauptas dujų atsargas. Laimei, dėl šiltos žiemos dujų vartojimas ES nėra didelis.

"Aš patvirtinu, kad ketinu dalyvauti derybose, Briuselyje mes planuojame aptarti keletą opių klausimų, susijusių su susiklosčiusiais santykiais", - kalbėjo Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas penktadienį naujienų agentūrai "Ria Novosti".

Jis taip pat užsiminė, kad Rusija gali nutraukti dujų tiekimą Ukrainai iki susitikimo pirmadienį tuo atveju, jeigu už dujas nebūtų sumokėta.

"Gazprom" duomenimis, Ukraina pervedė 15 mln. dolerių už dujas, tačiau ta suma "Gazprom" dar nepasiekusi", - sakė A. Novakas.

Ukraina taip pat jau patvirtino, kad derybose dalyvaus jos delegacija, vadovaujama energetikos ir kuro ministro Volodymyro Demčyšino.

Įtampa ėmė kilti praėjusią savaitę, kai "Gazprom" ėmė tiekti dujas tiesiogiai separatistų kontroliuojamoms teritorijoms Rytų Ukrainoje ir pareikalavo, kad Kijevas už jas sumokėtų.

Separatistų vadai Rytų Ukrainoje pareiškė, kad Kijevas staiga nutraukė dujų tiekimą ir paprašė dujų iš Rusijos; pastaroji yra kaltinama remiant separatistus ginklais, pajėgomis ir kitokia pagalba.

"Naftogaz", Ukrainos nacionalinė dujų bendrovė, patvirtino nutraukusi tiekimą, tačiau tikino, kad tai įvyko dėl mūšių apgadintų vamzdynų.