Tiesa, oficialus "Gazprom" atstovas, kaip ir Stokholmo arbitražo teismo atstovas, komentuoti informaciją atsisakė.

Sutartis, kuria šiuo metu koncernas nėra patenkintas, buvo pasirašyta 2010 metais. Pagal jį "Gazprom" Turkmėnijoje įsigydavo dujų po maždaug 240 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Suderintas pagal sistemą "imk arba mokėk" kuro kiekis per metus siekė 10 mlrd. kub. metrų. 2014 metais vykusiame akcininkų susirinkime "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad dujų tiekimas kartais nutrūksta, ir pagrasino nutraukti sutartį su Turkmėnistanu.

Dar 2015 metų pradžioje Rusijos koncernas paskelbė nusprendęs sumažinti iš Turkmėnijos perkamų dujų apimtis iki 4 mlrd. kub. metrų, nes krito rusiškų dujų paklausa Europoje ir Ukrainoje. Po to, kai į Europą eksportuojamų dujų kainos, susietos su naftos kainomis, sumenko, "Gazprom" ėmė nebetenkinti sutartyje nurodyta turkmėniškų dujų kaina.

Sausį, nesusitarusi su savo partnere dėl kainos mažinimo, "Gazprom" vienašaliu sprendimu perėjo prie kainos, leidžiančios be nuostolių tiekti dujas Europai. Vadovaujantis tokia schema dujos iš Turkmėnijos buvo apmokamos pirmuosius penkis šių metų mėnesius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)