"Deja, pasiteisino pesimistiškos prognozės dėl naujos Rusijos Federacijos tiekiamų gamtinių dujų kainos. Jau paskelbta, kad naujoji kaina nuo šių metų balandžio bus skaičiuojama be nuolaidos, numatytos "Charkovo sutartyse", - rašoma laiške.

Kaip teigia Ukrainos energetikos ministerija, laiko organizuoti reversinį dujų tiekimą iš ES šalių į Ukrainą liko labai nedaug.

"Jeigu nesugebėsime šios problemos greitu laiku išspręsti, "dujų karas", koks vyko 2009-aisiais, gali pasikartoti pagal tokį pat scenarijų ir su tais pačiais padariniais; dujų tiekimas iš Rusijos Federacijos Vakarų kryptimi gali būti netgi visiškai nutrauktas", - teigiama laiške.

Todėl J. Prodanas ragina imtis skubių priemonių. Jis siūlo per artimiausias dvi tris dienas sukurti specialią aukšto lygio pareigūnų grupę, skirtą užkirsti kelią krizei ir, esant būtinybei, atitinkamai reaguoti. Pagrindinis tokios grupės tikslas būtų kuo skubiau organizuoti dujų tiekimą per Slovakijos teritoriją į Ukrainą.

"Esu įsitikinęs, kad mūsų bendri veiksmai leis užkirsti kelią blogiausiam scenarijui tiek Ukrainos, tiek ir ES šalių gerovės vardan", - teigiama laiške.

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį Aukštutinėje Radoje paskelbė, kad Rusija nuo balandžio 1 d. Ukrainai dujas brangina 79 proc. iki 480 JAV. dolerių (1200 Lt) už 1000 kub. metrų.

Pasak jo, tokia dujų kaina – vienas iš veiksnių, kuris stumia šalį į ekonominę katastrofą.

Jau anksčiau pranešta, kad dujų kaina gyventojams nuo gegužės 1 d. auga 50 proc.

Kovo 7 d. "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pastebėjo, kad Ukrainos nesugebėjimas atsiskaityti už dujas gali išprovokuoti situaciją, kokia buvo susiklosčiusi 2009 m. pradžioje. 2009 m. pradžioje "Gazprom" buvo priversta dvylikai dienų pristabdyti dujų tiekimą Ukrainai dėl skolų už gamtines dujas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (655)