"Negaliu atmesti, kad tyrimas yra konkurencijos forma ir, kas svarbiausia, nederama ir nesąžininga forma", - ketvirtadienį sakė nuolatinis Rusijos atstovas ES Vladimiras Čižovas.

"Tačiau jie neišstums „Gazprom“ iš Europos, nes nei Europos Komisija, nei kas nors kitas nėra pajėgus tiekti dujas tokiomis nuostatomis ir sąlygomis, kokiomis tai daro „Gazprom“, - naujienų agentūrai "Interfax" sakė V. Čižovas.

„Gazprom“ trečiadienį atmetė ES kaltinimus pažeidus antimonopolinius įstatymus po to, kai Europos Komisija pradėjo tyrimą dėl kompanijos veiklos, dėl kurio gali atsinaujinti įtampa tarp Rusijos dujų milžinės ir Rytų Europos.

Europos Komisijos atstovai trečiadienį sakė, kad Komisija tiria, ar "Gazprom" trukdė konkurencijai ir taikė nesąžiningas kainas Rytų ES valstybėms narėms.

V. Čižovas sakė, kad jis iki ketvirtadienio nesulaukė jokio oficialaus pranešimo iš Europos Komisijos, kad tyrimas vykdomas.

Žurnalistų paklaustas, ar Rusija arba „Gazprom“ turėtų baimintis dėl Rusijos dujų pardavimų Europoje, V. Čižovas atsakė: "Esu įsitikinęs, kad nebus rasta nieko nusikalstamo".

Už bet kokius nusižengimus dėl Rusijos dujų tiekimo Europoje būtų atsakingos „Gazprom“ antrinės bendrovės ar ES veikiančios nepriklausomos kompanijos, o ne pati Rusijoje registruota „Gazprom“, sakė V. Čižovas.

ES tyrimas susijęs su „Gazprom“ veikla aštuoniose ES valstybėse - Bulgarijoje, Čekijoje, Estijoje, Vengrijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje ir Slovakijoje.

Vakarų Europa yra pelningiausia „Gazprom“ rinka, tačiau dėl išaugusių dujų kainų ir padaugėjusių alternatyvų Europa Rusijos dujų pastaraisiais metais suvartojo mažiau. „Gazprom“ dujų tiekimo į Europą mastas pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo 3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)