Ministras ketvirtadienį Vašingtone susitiko su JAV Valstybės departamento specialiuoju pasiuntiniu ir tarptautinių energetikos klausimų koordinatoriumi Amosu Hochsteinu, JAV Valstybės departamento Energijos išteklių biuro vadove Samantha Carl-Yoder.

„Atkreipiau dėmesį, kad jeigu geopolitiškai visi rūpinosi, ką daro „Gazprom“, tai reiktų atkreipti dėmesį, ką daro „Rosatom“. Galima pavadinti naujuoju Rusijos „Gazprom“, kur bus daroma ne tik energetinė, bet ir geopolitinė įtaka“, - BNS telefonu iš Vašingtonu sakė R.Masiulis.

Anot jo, JAV pareigūnai į „Rosatom“ statomą atominę elektrinę Baltarusijoje, šalia Lietuvos sienos, vertina kaip „strategiškai svarbų objektą blogąja prasme“.

„Žiūri labai rimtai, jie situaciją yra puikiai išanalizavę, supranta, kad energetika yra geopolitinis instrumentas ir dažnai, ypač kai kalbama apie Rusiją, siekiama politinių tikslų. Lygiai taip pat jie ir Astravą vertina kaip strategiškai svarbų objektą blogąja prasme“, - teigė R.Masiulis.

„Rosatom“ stato atomines elektrines Baltarusijoje, Rusijoje, yra sutarusi dėl jėgainių statybos Suomijoje, Bangladeše, Saudo Arabijoje ir kitose valstybėse.

„Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia - 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuota įjungti 2018 metais, o antrasis reaktorius, pagal dabartinius planus, turėtų pradėti veikti 2020 metais. naujienų skyrius.

Lietuva kaltina Baltarusiją ir „Rosatom“ dėl jėgainės saugumo ir incidentų slėpimo, paskutinis toks incidentas buvo liepos pradžioje iš kelių metrų aukščio nukritus Astravo AE reaktoriaus korpusui.

Baltarusija teigia, kad Lietuvos kritika yra nepagrįsta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)