Išanalizavęs „Nord Pool Spot“ prekybos zonose esančias elektros kainas, ekspertas sako, kad Lietuvoje nei viena elektrinė negalėtų sėkmingai su jomis konkuruoti. „Reikėtų suvesti tam tikrą balansą, kad Lietuva turėtų efektyvių galingumų, bet esant geroms rinkos sąlygoms būtų geriau importuoti energiją pigiai nei pas save gaminti brangiai“, - teigė R. Juozaitis.

Energetikos žinovas teigia, kad dar neturėdama jungties su Lenkija ir Švedija ir įsijungusi į „Nord Pool Spot“ rinką Lietuva netapo lygiaverte rinkos dalyve ir situaciją sau pasiblogino.

„Paskubėdami šiuose klausimuose buvo nuskriaustas vartotojas. Tas pats yra ir su direktyvomis. Pirmiausia įsivedame vietoj to, kad pirma atliktume namų darbus, ir tik paskui darytume pertvarkymus sistemoje“, - kalbėjo Pasaulio energetikos tarybos atstovas.

R. Juozaitis, apžvelgdamas šiuo metu suplanuotus Lietuvos elektros energetikos projektus, paminėjo, kad visi šios energetikos rūšies projektai iš šalies reikalauja apie 30 mlrd. litų investicijų.

Energetikos specialistas ragino valdžią, nustatyti prioritetus energetikos srityje: „Niekas taip nedaro, kad vienu metu yra atliekama daugybė investicijų. Protingi verslininkai pirmiausia investuoja, sulaukia grąžos ir tik vėliau vėl investuoja į naujus projektus“.

Eksperto nuomone, pirmiausia dėmesį elektros energijos rinkoje reikėtų skirti jungčių su Švedija ir Lenkija vystymui. Abiem šiems projektams iš Lietuvos pusės reikia apie 1,5 mlrd. litų investicijų.

„Kadangi bankai gali finansuoti tik apie 60 proc. tokių investicijų, kad turėti likusius pinigus reikėtų pakelti elektros energijos kainą kokiais 2-3 ct”, - teigė R. Juozaitis.

DELFI primena, kad į „Nord Pool Spot“ biržą buvo įsilieta šių metų birželio mėnesį. Iki tol elektra buvo prekiaujama „BaltPool“ biržoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)