"Aš manau, kad reikėtų grįžti ir bandyti kalbėtis kartu su privačiais investuotojais, nes tai užtikrintų iš esmės ir jų, ir valstybės interesus", - trečiadienį po valdančiosios koalicijos partnerių susitikimo su įtakingiausios verslo organizacijos šalyje vadovais žurnalistams sakė vienos didžiausių statybos įmonių "Eika" savininkas ir vadovas R.Dargis.

Jis teigė pritariantis kandidatės į ūkio ministres Birutės Vėsaitės pozicijai, esą padaryta klaida, jog SGD terminalo statyboje nedalyvauja bendrovė "Achema".

"Aš manau, kad klaida yra padaryta, dėl to, kad jeigu vertintume paprasčiausius dalykus - "Achema" išleido studijai dėl terminalo statybos 1 mln. su kapeikom litų, valstybė, berods, išleido 30 mln. litų", - teigė R.Dargis.

Pasak jo, "Achemos" skaičiavimais, terminalas turėjo kainuoti 600 mln. litų, tuo tarpu valstybės prognozuojama kaina - 2 mlrd. 400 mln. litų.

Anot R.Dargio, vadinamoji 25 proc. taisyklė prieštarauja viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) principui, jis vadina ją "nusižengimu".

"Čia dar diskusijų objektas. Aišku, kad pačiam principui VIAP tikrai yra nusižengta. Dėl to, kad VIAP pradeda veikti, kai yra padaryti dalykai ir į atsiperkamumą yra įskaičiuoti jau veikiančio daikto. Išankstinius pinigų rinkimus daryt būsimiems dalykams jau pati normatyvinė bazė neleidžia. Čia yra tikrai nusižengimas", - teigė konfederacijos vadovas.

Antradienį B.Vėsaitė Lietuvos pramonininkų konfederacijoje teigė apgailestaujanti, jog konservatoriai išardė SGD terminalo projektą, kuriame būtų dalyvavusi ir "Achemos" bendrovė.

"Tenka apgailestauti, konservatoriai išardė dar Gedimino Kirkilo Vyriausybės pradėtą SGD projektą, kuriame 20 proc. turėjo "Achema", kaip viena didžiausių gamtinių dujų vartotojų Lietuvoje. Šiandieną terminalas jau būtų veikęs, o Lietuva nebūtų priversta mokėti aukščiausių kainų ES už dujas", - teigiama pramonininkams pristatytoje B.Vėsaitės prezentacijoje.

Gedimino Kirkilo vadovaujama socialdemokratų Vyriausybė 2008 metų rudenį kartu su "Achema", kuri buvo pasirinkta be konkurso, buvo įsteigusi bendrovę Gamtinių dujų terminalas, kuri vėliau buvo likviduota. "Achema" turėjo valdyti 20 proc., akcijų ir planavo į projektą investuoti apie 300-400 mln. litų.

Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba, projektas buvo sustabdytas. Trims tuometinėje Ūkio ministerijoje dirbusiems ir bendrovės kūrime dalyvavusiems pareigūnams buvo iškelta baudžiamoji byla, kurios nagrinėjimas dar nėra baigtas.

Dabar SGD terminalo įstatymas numato, kad didieji dujų vartotojai iš būsimojo SGD terminalo bei koncerno "Gazprom" privalės pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.

Vadinamajai "25 proc. taisyklei" labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti "Achema", kuri jau yra pasirašiusi ilgalaikę dujų pirkimo sutartį su "Gazprom", taip pat bendrovė "Lietuvos dujos", kurios sutartis su "Gazprom" baigiasi 2015 metų pabaigoje, ir didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)