„Tik iš žiniasklaidos žinau, kad kažkas įvyko. Aišku, jeigu pasitvirtintų, kad reaktorius krito, tai būtų be galo rimta informacija. Reaktoriaus konstrukcijos pažeidimai nėra pataisomi vietoje, tai tikėtina, kad jį reikėtų grąžinti gamintojui ir jį vėl išrinkti. Čia yra kolosali problema, bet reikia, kad tai pasitvirtintų“, - interviu BNS sakė ministras Rokas Masiulis.

Pasak jo, Baltarusija turėtų informuoti tarptautines organizacijas apie visus incidentus, tačiau to nedaro.

„Aš labai tikiu, kad tarptautinės organizacijos kuo greičiau reaguos į šituos dalykus, nes pagal tarptautines taisykles, pagal Tatenos taisykles bet koks incidentas statybos metu turi būti praneštas Tatenai, dėl to, kad tai gali paveikti kokybę darbo ateityje, tai iš baltarusių mes pasigendame to skaidrumo“, - teigė ministras.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija reiškia susirūpinimą dėl galimo incidento. Anot jos, Lietuva atidžiai stebi situaciją Baltarusijoje.

„Lietuva atidžiai stebi situaciją ir kruopščiai tikrina šią informaciją. Besikartojanti informacija apie galimai įvykusius incidentus įrodo, kad Lietuvos susirūpinimas Astravo AE sauga yra pagrįstas, o statybų procesas yra neatviras ir neskaidrus“, - pranešė URM.

Astravo AE generalinė rangovė – Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“ neigia žiniasklaidos pranešimus apie galbūt įvykusį dar vieną incidentą AE statybos aikštelėje.

Bendrovė panešė laukianti priežiūros institucijų leidimo reaktoriaus montavimui.

Baltarusijos žiniasklaida pranešė, jog liepos 10-ąją Astravo AE atliekant reaktoriaus įrengimo bandymus, iš 2-4 metrų aukščio krito 330 tonų svorio agregatas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad netoli Lietuvos statomoje atominėje elektrinėje pasikartojantys incidentai rodo, kad Lietuvos nuogąstavimai dėl jėgainės saugumo yra pagrįsti.

Anot jos, Baltarusija vengia atsakyti į klausimus dėl saugumo, įsileisti stebėtojus, ir tai kelia nerimą. Todėl Lietuva kartu su tarptautine bendruomenė stengsis daryti įtaką, kad saugumo reikalavimai būtų užtikrinti.

Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Lietuvos statančios Astravo AE, kritikė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)