Tai BNS patvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė. Pasak jos, tyrimas pradėtas sausio 14 dieną.

"Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo, bendrovėje vykdant viešuosius pirkimus", - BNS sakė R.Stundienė.

Ji nenurodė, kokios apimties viešieji pirkimai pateko į Generalinės prokuratūros akiratį ir kas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Pernai lapkritį skelbta, jog į Generalinę prokuratūrą dėl VAE pirkimų kreipėsi Socialdemokratų partijos Seimo frakcija.

VAE konkursus nagrinėjusios Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) atstovė Aušra Pocienė BNS sakė, jog tarnyba į prokuratūrą nesikreipė. Tačiau ji patvirtino, jog prokuratūra paprašė tarnybos medžiagos apie VAE viešuosius pirkimus.

VPT pernai lapkričio viduryje pareiškė, kad VAE turėtų nutraukti neteisėtai sudarytas maždaug 30 mln. litų vertės sutartis su užsienio teisininkais ir vietos viešųjų ryšių agentūra.

VAE netrukus po to pranešė nutraukusi 20,7 mln. litų vertės sutartį su tarptautine advokatų kontora "Herbert Smith", 8 mln. litų vertės sutartį su Didžiosios Britanijos investicijų banku "N M Rothschild & Sons Limited", o 1,2 mln. litų sutartis su viešųjų ryšių agentūra BVRG jau buvo pasibaigusi anksčiau.

Tuo metu skelbta, kad dėl sutarties su "Herbert Smith" į tarnybą kreipėsi du Seimo nariai - Evaldas Lementauskas ir Valerijus Simulikas, dėl sutarties su "N M Rothschild & Sons Limited" - Seimo narys Vidmantas Žiemelis kreipėsi Generalinę prokuratūrą, kuri persiuntė prašymą VPT, o dėl sutarties su BVRG - dabartinis premjeras Algirdas Butkevičius taip pat kreipėsi į prokuratūrą, o ši - į tarnybą.

VAE ginasi pirkimus vykdžiusi teisėtai

Bendrovė “Visagino atominė elektrinė“ išplatino pranešimą, kad nėra gavusi jokios oficialios informacijos iš Generalinės prokuratūros dėl pradėto tyrimo.

Pranešime rašoma, kad UAB „Visagino atominė elektrinė“ (VAE), būdama perkančiąja organizacija, visus pirkimus atlieka vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis. Sutartys dėl teisinių paslaugų su tarptautine advokatų kontora „Herbert Smith“, verslo konsultavimo ir finansiniu patarėju "N M Rothschild & Sons Limited" bei viešųjų ryšių agentūra „BVRG“ buvo sudarytos atlikus pirkimus neskelbiamų derybų būdu, kuris yra vienas iš Viešųjų pirkimų įstatyme numatytų pirkimų būdų.

„Neskelbiamų derybų būdas buvo pasirinktas vadovaujantis VPĮ 92 str. 3 dalies 3 punktu ir VPĮ 73 str. 1 dalies 4 punktu, kurie numato, kad neskelbiamų derybų būdu gali būti perkamos prekės, paslaugos ar darbai, kai dėl įvykių, kurių perkančioji organizacija negalėjo iš anksto numatyti, būtina skubiai įsigyti reikalingų prekių, paslaugų ar darbų. Aplinkybės, kuriomis grindžiama ypatinga skuba, negali priklausyti nuo perkančiosios organizacijos. Be to, šios paslaugos buvo reikalingos siekiant užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą mažiausiomis finansinėmis ir laiko sąnaudomis“, - rašoma pranešime.

VAE atstovai tikina, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) apie neskelbiamų derybų būdo pasirinkimą Integruotos komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo paslaugų pirkimams buvo raštu informuota dar prieš pradedant pirkimus. Bendrovė, negavusi jokių pastabų iš VPT, manė, kad pirkimo būdas pasirinktas tinkamai.

VPT atliko minimų pirkimų vertinimą ir praėjusių metų lapkritį VPT viešai išplatino bei pateikė VAE vertinimo išvadą, kurioje rekomendavo nutraukti šių  pirkimų sutartis. VPT rekomendacija buvo įvykdyta. Gavusi informaciją dėl rekomendacijos įvykdymo, VPT  jokių pastabų VAE nepateikė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)