Tai Algirdas Butkevičius pareiškė, kai valdančiosios koalicijos išplėstiniame frakcijų pasitarime, kaip ir ryte politinėje taryboje, socialdemokratams, „tvarkiečiams“ ir „darbiečiams“ nepavyko susitarti dėl šildymo PVM tarifo didinimo.

„Jeigu nėra politinės valios dėl PVM lengvatos, tai galiu pasakyti kaip ministras pirmininkas, daugiau šioje kadencijoje nebus teikiama (...) Jau reikia politinius žaidimus baigti, baigti užsiimti kai kada ir negražiais dalykais - vieną dieną sutariame, kad elgsimės solidžiai, atsakingai, o po kurio laiko pradedame keisti poziciją“, - pirmadienio vakarą Seime žurnalistams pareiškė A.Butkevičius.

Pasak jo, antradienį dar kartą renkasi specialistai, kurie analizuos, koks PVM šildymui lengvatos naikinimo poveikis būtų kiekvienai savivaldybei - kiek gali brangti šiluma.

A.Butkevičiaus žodžiais, galimo šilumos brangimo pakartotina analizė reikalinga, nes skiriasi Vyriausybės ir Seimo narių duomenys apie prognozuojamą šilumos kainų augimą atskiruose rajonuose: „Tie skaičiavimai truputį nesutampa“.

Premjeras sakė, kad tie skaičiavimai gali trukti ir savaitę. „Po to turi būti aiškiai pasakyta koalicijos valia. kaip elgiamės“, - teigė jis.

Pasak A.Butkevičiaus, jeigu Seimas, nuo antradienio pradedantis svarstyti 2015 metų valstybės biudžeto projektą, kuriame jau numatytos pajamos iš padidinto PVM už šildymą, Finansų ministerija ieškos galimybių peržiūrėti išlaidas.

Vyriausybės siūlymui nuo 2015 metų sausio nebetaikyti šildymui lengvatinio 9 proc. PVM nepritaria du iš trijų valdančiųjų koalicijos narių - „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“.

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas po politinės tarybos pasitarimo pirmadienį teigė, kad PVM lengvatos šildymui naikinimas galėtų būti nebent nuo kitų metų liepos.

„Darbiečiai“ sako, kad PVM lengvatos naikinimas labiausiai paliestų žmones, uždirbančius nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų, nes kompensacijų už šildymą jie negautų, o papildomos išlaidos per šešis mėnesius patuštintų namų biudžetą. Energetikos komisijos vadovas Kęstutis Daukšys suskaičiavo, kad 60 kvadratinių metrų buto šildymas, už kurį pernai vidutiniškai reikėjo mokėti 300 litų, pabrangtų 30–40 litų per mėnesį, o per šildymo sezoną iš viso papildomos išlaidos siektų apie 240 litų.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė BNS teigė, kad PVM šilumai padidinimas 12 procentinių punktų įmanomas užtikrinus, kad nė vienoje savivaldybėje nepadidėtų šildymo kaina ir būtų nustatytas „normalus kompensavimas“: „Ne tik socialiai remtiniems, bet ir toms šeimoms, kurios eina į darbą“.

Pasak jos, dabar „darbiečių“ Vyriausybės teikiama kompensavimo tvarka netenkina, nes pagal ją kompensacijos būtų taikomos tik socialiai remtiniems asmenims.

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 proc.

Seime jau yra registruotos liberalų pataisos, kuriomis siūloma iki 2016 metų pratęsti lengvatinio PVM už šildymą galiojimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad PVM lengvata šildymui gali būti panaikinta su sąlyga, kad jo kaina vartotojams nedidės ir Vyriausybė nustatys aiškią kompensacijų tvarką socialiai remtiniems žmonėms.

Kitų metų biudžeto projekte socialiai remtinų žmonių kompensacijoms biudžete numatyta 168 mln. litų.

Lietuvos gyventojų skolos už šildymą kasmet didėja - šių metų rugsėjo pradžioje jos siekė 154,4 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)