„Galima būtų panaudoti dalį gyventojų pinigų, jeigu būtų priimtas sprendimas, kad bus išleidžiami vertybiniai popieriai. Galimas variantas, kad gali būti išleidžiamos akcijos, kurias galėtų pirkti gyventojai“, – pirmadienį po valdančiosios koalicijos susitikimo, kur buvo pristatyta būsima šilumos ūkio pertvarka, esą leisianti iki ketvirtadalio sumažinti šildymo kainas, Seime žurnalistams sakė premjeras.

Pasak A. Butkevičiaus, kol kas dėl tokių galimybių nediskutuojama: „Tai čia yra ateities klausiams ir diskusijų klausimas“.

Ekspertai sako, kad jau aptariama galimybė kurti visuomeninį fondą, į kurį siūloma pritraukti antros pakopos pensijų fondų pinigų, privačių indėlių, suteikiant Vyriausybės garantijas investicijoms.

Premjeras skeptiškai įvertino šilumos ūkio pertvarką turėsiančių įgyvendinti savivaldybių aimanas, kad nežino, kaip gaus lėšų investicijoms.

„Jeigu savivaldybės neturi finansavimo, tai turi galimybę, jeigu reikia, pritraukti privatų kapitalą, kitas dalykas – leidžiama pačiai šilumos ūkio įmonei pasiskolinti iš komercinių bankų tiesiogiai, nes šis projektas (šilumos ūkio pertvarka – BNS) yra komerciškai atsiperkantis. Ir niekur nematau jokių grėsmių. Tie, kurie kalba neigiamai, pasakyčiau, nėra tų savivaldybių tikri šeimininkai ir nesirūpina vietiniais gyventojais, o perėję į politikavimo lygį“, – teigė A. Butkevičius.

Aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis teigė, kad visuotinas šalies šilumo ūkio pertvarkymas yra būtinas.

„Renovavimą pradėdami kalbėjome, kad būtinas visuotinas energetinės sistemos pertvarkymas – pradedant nuo valstybinio lygmens, pereinant prie savivaldybių, kas dabar ir siūloma“, – teigė ministras.

„Darbietis“ Viktoras Uspaskichas teigė, kad šilumos ūkio pertvarką Darbo partijos frakcija rems: „Yra didžiulis poslinkis sukti visą mūsų energetinį šilumos ūkį dėl kuro... Mes pritarsime, jeigu pateiks apčiuopiamus teisės aktus, kad būtų galima svarstyti. Jeigu ta linkme tokia dvasia eis, pritarsime“.

Jis nekomentavo, kokie šilumos ūkio pertvarkos plane numatyti siūlymai „darbiečių“ netenkintų.

„Nėra ką svarstyti, anksti dar kalbėti, bet pačiai idėjai pritariame“, – teigė parlamentaras.

Vyriausybės atstovai praėjusią savaitę skaičiavo, kad pertvarka, siekiant atpiginti šilumą gyventojams, gali kainuoti iki 1,5 mlrd. litų. Be to, numatoma neberemti jėgainių, gavusių Europos Sąjungos paramos, pagamintos elektros, tokiu būdu sutaupant iki 300 mln. litų per metus.

Numatoma didinti biokuro naudojimą – Vyriausybė dar šiemet žada tam skirti apie 100 mln. litų iš nepanaudotų ES struktūrinių fondų ir Klimato kaitos programos lėšų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)