VATESI paprašė milijardinės vertės uždarymo projektus įgyvendinančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) papildyti konteinerių saugą pagrindžiančius dokumentus.

„Iš Ignalinos AE laukiame išsamių atsakymų į užduotus klausimus bei papildomos techninės informacijos, kad galėtume patvirtinti, jog konteineriuose panaudotas branduolinis kuras visais projekte numatytais atvejais bus saugomas tinkamai“, -  pranešime teigė VATESI viršininko pavaduotojas radiacinei saugai Vidas Paulikas.

VATESI pateikė Ignalinos atominei elektrinei pradinius konteinerių „Constor RBMK1500/M2“ saugą pagrindžiančių dokumentų vertinimo rezultatus, pranešė inspekcija, per 4 mėnesius išnagrinėjusi Vokietijos „Nukem“ ir GNS konsorciumo pateiktus dokumentus.

Pasak pranešimo, gaminant konteinerius buvo pakeistos jų betoninio užpildo savybės, todėl inspekcija vertino, ar išliko tinkama žmonių apsauga nuo jonizuojančios spinduliuotės, nepablogėjo numatyto saugoti panaudoto branduolinio kuro aušinimas.

Saugykloje kuras bus saugomas 4,5 metro aukščio ir 2,6 metro skersmens konteineriuose, kurių kiekvienas kartu su kuru svers 118 tonų. 201 konteineryje numatoma saugoti apie 17 tūkst. panaudoto branduolinio kuro rinklių.

GNS dokumentus apie konteinerių saugumą IAE pateikė dar 2011 metais, tačiau tuomet išanalizavus dokumentus, buvo nustatyta, kad jie neatitinka parametrų.

„Nukem“ ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl GNS konteinerių kokybės, todėl 2012 metų gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau pernai liepą finansavimas buvo atnaujintas.


IAE ir „Nukem“ sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)