Jis sako, jog pramonininkų nuomone,prioritetai energetikoje turėtų būti išdėstyti taip: suskystintų gamtinių dujų terminas, elektros jungtys su kaimynais, biokuro naudojimo skatinimas, elektros gamyba kogeneracinėse jėgainėse, tokių strateginių objektų kaip Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės plėtra ir energetinių išteklių taupymas.

„Energetikos strategijoje numatyti ambicingi tikslai, manau, kad tai yra per didelė ambicija ir šitas kąsnis įstrigs, - teigė R. Dargis, pabrėžęs, jog pramonė ir verslas yra pagrindiniai energijos išteklių vartotojai. - Reikalingi energijos ištekliai ekonomiškai pagrįstomis sąlygomis.“

Tačiau LPK pasiūlymuose politinėms partijoms dėstoma: „Visagino atominės elektrinės projektą būtina patvirtinti nuodugniu Baltijos šalių elektros energetikos sistemos raidos tyrimu“.

Šiemet rudenį kartu su Seimo rinkimais vyks referendumas, kuriuo gyventojai prašomi išreikšti savo nuomonę dėl atominės energetikos. Planuota, jog Lietuvoje naujoji atominė elektrinė, jei bus nuspręsta ją statyti, veiklą pradėtų 2022 m.

Premjeras nemato, kodėl nebūti ambicingais

Premjeras Andrius Kubilius sako, jog energetikoje Lietuva turėtų likti ambicinga.

„Aš esu įsitikinęs, tai, ką mes dėl įvairių priežasčių nepadarėme per 20 metų, būtų negerai atidėlioti ilgam laikui ir prarasti kai kurias galimybes. Mano įsitikinimu, turime matyti tuos darbus, kuriuos dabar turime daryti ne tik artimiausių kelių metų perspektyvoje, bet ir kelių dešimtmečių perspektyvoje, nes jeigu mes dabar nepasirūpinime pakankama ir pigiausia elektros energijos generacija šiandien, tos galimybės gali ir nebelikti, žinant, kas darosi kaimynystėje ir kas darosi kitur. Lietuva energetikos reikaluose turėtų matyti labai aiškų tikslą, nematau, kodėl mes negalėtume būti pakankamai ambicingi ir pasirūpinti kad būtume ne tik kad energetikos resursus ne importuojančia valstybe, bet net ir kai kuriais atvejais ir eksportuojančia“, - teigė A. Kubilius.

Jis dar kartą pakartojo, kad energetikoje pats svarbiausias dalykas yra nuosekliai tęsti svarbiausius darbus „matant energetiką konkurencingą, saugią, integruotą į europines sistemas ir dėl to gebančią suteikti pačias įmanomai pigiausias paslaugas verslui ir vartotojams“.

Yra už, bet siūlo skaičiuoti

Už atominės statybą pasisakė ir Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas.

„Apie energetiką – iš tikrųjų, tai yra valstybės ateities reikalas, bet energetika turi būti ne tik nepriklausoma, ji turi būti konkurencinga. Na, iš tikrųjų, nuo pat pradžios, nuo savo aktyvios politikos remiu atominę energetiką. Tada kai buvau Ekonomikos komiteto pirmininku, mano buvo autorinis siūlymas, kad Lietuvai uždarant atominę elektrinę, (ji – DELFI) liktų atominės energetikos valstybe. Mes kartu su komitetu išgvildenome tokį paprastą dalyką, kad davai ne uždarome, o sustabdome seną, galbūt bus galimybė dar ją modernizuoti, bet vis tiek parašė - uždaryti. Dabar nauja atominė elektrinė – visiškai pritariu premjerui, kad jinai, ko gero, geresnė, už gvildentą LEO LT,“ - sakė V. Uspaskichas.

Tačiau jis pabrėžė, kad šitam projektui yra būtinas Latvijos ir Estijos pritarimas ir jos integracija į Europos elektros tinklus.

Liberalų ir centro sąjungos atsakingasis sekretorius Raimundas Palaitis sako LPK pasiūlymuose verslui pasigedo aiškaus požiūrio į atominę elektrinę.

„Gal aš per daug tiesmukai noriu išgirsti atsakymą, nes atsakymas buvo per daug neapibrėžtas, bet jeigu būtų pasakoma mūsų partijos pozicija – mes už tęstinumą ir mes už tai, kad statytume atominę elektrinę, aišku, atsižvelgiant į kainą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)