Premjeras Algirdas Butkevičius komentavo, kad per politinę tarybą buvo kalbama dėl galimybės padidinti atlyginimus biudžetinio sektoriaus darbuotojams, kitų metų viduryje kelti minimalią mėnesinę algą ir stiprinti finansavimą krašto apsaugai dėl geopolitinės situacijos.

„Buvo aiškiai užfiksuota suma didinti krašto apsaugai – daugiau nei 400 mln. Lt”, - konkretizavo A. Butkevičius.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė po politinės tarybos teigė, kad laikosi nuomonės, kad kitąmet minimali mėnesinė alga turėtų kilti dar 100 Lt.

Lengvatą ginančių nėra

Be to, politinėje taryboje buvo diskusija dėl PVM mokesčio lengvatos, visgi į šį klausimą dar numatoma gilintis. Per artimiausias dvi savaites žadama priimti sprendimą, ar PVM lengvata bus panaikinta: dėl to nuo kitų metų PVM padidėtų nuo 9 proc. iki 21 proc.

„Mums reikalinga informacija, kiek savivaldybės išmoka pinigų kompensuodamos už šildymą, nes pensijos didėja, darbo užmokestis auga, o nedarbas mažėja. Tad reikia matyti ir realius skaičius, gal jie ne per didžiausi“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak premjero, reikia patvirtinančios informacijos, kad panaikinus lengvatą, šildymo kaina nepadidės. Anksčiau premjeras dėstė, kad šildymui atpigus apie 10-12 procentų, o dėl PVM lengvatos panaikinimo jam tiek pat tiek pat pabrangus, vartotojai nepajustų jokio efekto.

„Lengvata šilumai turi ir pliusų ir minusų, reikia suprasti, kad per mažesnį PVM yra tiesiogiai finansuojamas verslininkas, šilumos tiekėjas, - teigė L. Graužinienė. - Ši lengvata nėra socialiai teisinga.“

Anot jos, panaikinus lengvatą, svarbiausia užtikrinti kompensavimo tvarką socialiai pažeidžiamiems asmenims, o gautos lėšos būtų skirtos ir minimalaus darbo užmokesčio didinimui.

DELFI primena, kad minimali alga 35 Lt iki 1035 Lt neatskaičius mokesčių Lietuvoje didės nuo spalio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją