Šiemet brangiausiai šildymo sezonas atsieis Panevėžio gyventojams, kai pernai jis daugiausiai atsiėjo vilniečiams, rodo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenys (VKEKK).

Per metus Klaipėdoje šilumos kaina mažėjo 26 proc., Vilniuje – 11 proc., Šiauliuose – 9 proc., Kaune – 4 proc., Panevėžyje kaina didėjo 6 proc.

Panevėžyje šiemet šilumos kaina padidėjo po metinio perskaičiavimo: jį atlikus fiksuotos nepadengtos kuro sąnaudos, kurios dabar yra įtrauktos į šilumos kainą.

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl kainos sostinėje sumažėjo, yra atpigusi nafta. VKEKK duomenimis, skaičiuojant šių metų rugsėjo šilumos kainą buvo naudojamos šių metų liepos kuro kainos.

„2015 m. liepą, palyginus su 2014 m. liepa, gamtinės dujos pigo 9,3 proc. Palyginus 2015 m. liepą su 2015 m. birželiu, vidutinė gamtinių dujų kaina mažėjo 0,5 proc. Biokuras 2015 m. liepą, palyginus su 2015 m. birželiu, pigo 3,2 proc., o per metus kaina mažėjo 35 proc.“, - skelbė komisija savo tinklalapyje.

Kaune šilumos kainų mažėjimą lėmė taip pat pigusios dujos ir didesnė konkurencija tarp nepriklausomų šilumos tiekėjų, Klaipėdoje – šiemet pavasarį darbą pradėjusi biokuro katilinė, kuri dar labiau sumažino superkamos šilumos kainą iš jau ir taip konkuruojančių nepriklausomų šilumos tiekėjų.

Šiauliuose šildymas per metus atpigo dėl miesto šildymo balanse paaugusios biokuro dalies.

Mažiausiai šiemet rugsėjo duomenimis už šilumą mokės klaipėdiečiai, nors pernai mažiausia šilumos kaina tuo pat metu buvo Kaune.
Šilumos kainos, VKEKK duomenys

Lietuvoje yra daugiausiai daugiabučių, kurie suvartoja daug šilumos ir yra pastatyti iki 1992 m., iš viso tokiuose namuose Lietuvoje yra apie 420 tūkst. butų su 1,2 mln. gyventojų.

Vidutiniškai skaičiuojama, kad tokios statybos 60 kv. m buto šildymui per mėnesį reikia 1 260 kilovatvalandžių šildymo sezono metu.

Tad jeigu kainos liktų tokios pat, kaip rugsėjį, panevėžiečiai žiemą už senos statybos 60 kv. m buto šildymą gautų 79,76 eurų sąskaitą, kai vilniečiai - 72,08 eurų.

Sąskaita klaipėdiečiams būtų mažiausia ir siektų 50,78 eurus, kauniečiai mokėtų 61,99 eurus, o šiauliečiai - 63,13 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)