„Prezidentės pozicija visuomet buvo nuosekli dėl gamtinių dujų tiekimo demonopolizavimo. Šita nuosekli pozicija ima duoti vaisių. Kitas svarbus aspektas yra tas, kad SGD (suskystintų gamtinių dujų - BNS) terminalo projektas artėja į finišo tiesiąją. Šalia to yra Europos Komisijos antimonopolinis tyrimas prieš „Gazprom“ piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi. Tai taip pat leidžia svarstyti įvairias nuolaidas, išimtis, taip siekiant sumažinti galimas bausmes už piktnaudžiavimą“, - antradienį interviu Žinių radijui sakė Nerijus Udrėnas.

Anot jo, Lietuva už dujas turėtų mokėti europinę kainą, atėmus transportavimo išlaidas. N.Udrėnas taip pat priminė, kad „Lietuvos dujų“ privatizavimo metu prieš 10 metų šalies vartotojai mokėjo 84 JAV dolerius už tūkstantį kubų, o dabar ši kaina yra apie 500 JAV dolerių.

Prezidentė pirmadienį sakė, jog Klaipėdoje statomas SGD terminalas yra svarus įrankis, siekiant susiderėti su vieninteliu dujų tiekėju Lietuvai „Gazprom“. Dalia Grybauskaitė tikisi, jog derybos dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai ir kitų sąlygų gali būti sėkmingos.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę BNS sakė, kad įmanoma, jog „Lietuvos dujos“ ir „Gazprom“ dėl kainos susitars per artimiausias kelias savaites. Pasak jo, jeigu kaina būtų mažesnė, „Lietuvos dujos“ nesikreiptų į tarptautinį arbitražą dėl per didelės šaliai taikomos kainos.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „Gazprom“ metų - 2013-2015-ųjų - dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių (apie 921 litas) arba 24 proc. (apie 118 dolerių) mažesnė nei dabar (kovo mėnesį - 1215 litų, arba 488 doleriai už 1 tūkst. kubų).
Pasak šaltinių, dujų kainos formulė nebus keičiama, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“).

Kiti ligšioliniai derybų klausimai - daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinys Stokholmo arbitraže, kurio Vyriausybė teigia neketinanti atsiimti, dujų tranzitas į Karaliaučių, trečiojo ES energetikos paketo reikalavimai - lieka Vyriausybės ir „ Gazprom“ politinių derybų objektai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)