Tokią informaciją penktadienį išsakė energetikos komisaras Guenteris Oettingeris Maskvoje vykstančio susitikimo su Rusijos energetikos ministru Aleksandru Novaku metu.

Pareigūnas taip pat išreiškė viltį, kad „Naftogaz Ukraina" savo skolas grąžinti pradės jau per kelis ateinančius mėnesius. „Nėra abejonių, kad „Naftogaz" turi skolų „Gazprom", - pabrėžia G. Oettingeris.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas penktadienį perspėjo dėl galimų dujų tiekimo Europai sutrikimų, didėjant tarptautinei įtampai dėl krizės Ukrainoje.

„Yra didelė grėsmė, kad (Rusijos dujų eksporto monopolininkės) „Gazprom“ Europai (tiekiamos dujos) bus neteisėtai pasisavinamos Ukrainos savo reikmėms“, – sakė jis.

Bendra įmonės skola Rusijos bendrovei siekia 5,3 mlrd. JAV dolerių. Penktadienį A. Novakas teigė, kad norint atnaujinti dujų tiekimą Ukraina iš pradžių turėtų susimokėti 1,45 mlrd. JAV dolerių vertės skolą už 2013 metų lapkritį ir gruodį, o vėliau tartis dėl dalinio apmokėjimo už 2014 metų balandį, gegužę ir birželį tiektą kurą.

A. Novakas nurodo, kad dujos vėl bus imtos tiekti, jeigu Ukraina susimokės nors 2 mlrd. JAV dolerių vertės skolos dalį.

Jeigu šalis grąžins skolą už 2013 metus, tuomet Rusija pasirengusi peržiūrėti šių metų balandį-birželį susidariusią skolą, taip pat ir ateityje taikyti 100 JAV dolerių nuolaidą kiekvienam tūkst. kub. metrų, t.y. dujos Ukrainai gali kainuoti po 385 JAV dolerio už 1 tūkst. kub. metrų.

„Esame pasirengę taikyti nuolaidą ne tik žiemos laikotarpiui, bet ir ateinantiems metams ar pusantrų", - pridūrė ministras ir priminė, kad ginčas arbitražiniame teisme dėl dujų kainos vis dar nėra išspręstas.

Güntheris Oettingeris
Savo ruožtu G. Oettingeris mano, kad teismo sprendimas bus pateikiamas ne anksčiau kaip 2015 metais, todėl abiem pusėms būtina nustatyti laikiną kainą ir užtikrinti stabilų dujų tiekimą Europos vartotojams.

Beje, Rusijos ministras priminė, kad artimiausiu metu Tarptautinis valiutos fondas (TVF) planuoja pervesti Ukrainai 1,3 mlrd. JAV dolerių vertės finansinę pagalbą, todėl Maskva tikisi, kad dalis šios sumos ir gali būti panaudota skoloms sumažinti.

Energetikos ministerijos vadovas priminė, kad atidėlioti sprendimo negalima - artėja šildymo sezono pradžia ir situacija tampa vis keblesnė. Anot pareigūno, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą rusiškų dujų tranzitą į Europą, Ukraina privalo į savo požemines saugyklas pripumpuoti dar apie 10 mlrd. kub. metrų dujų. Suspėti sukaupti tokio dydžio atsargas šalis galėtų „pradėjusi tai daryti jau rytoj", pabrėžia ministras.

Rusijos ekspertų teigimu, žiemos piko metu Ukrainoje susidarantis dujų deficitas gali pasiekti 140-220 mln. kub. metrų per parą. A. Novakas neatmeta galimybės, kad Ukraina visgi gali pradėti ir nesankcionuotą dujų pasisavinimą iš tranzitu per jos teritoriją tiekiamų dujų Europos Sąjungos šalims.

Savo ruožtu eurokomisaras ragina nenaudoti dujų sektoriaus kaip politinio instrumento krizės metu.

„Partneriai iš Rusijos turi patvirtinti, kad užtikrins patikimą dujų tiekimą. Ukraina turi užtikrinti (nenutrūkstamą) tranzitą", - kalba G. Oettingeris.

Penktadienį vykusių derybų metu buvo priimtas sprendimas susitikti trišalių derybų, kuriose dalyvaus Rusijos, Ukrainos ir ES atstovai. Tiksli šių data turėtų būti nustatyta jau ateinančios savaitės pradžioje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)