Įpareigojančiame protokole dėl rusiškų dujų tiekimo Ukrainai sąlygų 2014 m. lapkričio- 2015 m. kovo 31 d. laikotarpiu užtikrinamas saugus ir patikimas „Gazprom“ dujų tiekimas Ukrainos bendrovei „Naftogaz Ukrainy“.

Plane numatyta atnaujinti rusiškų dujų tiekimą Ukrainai ir užtikrinti netrikdomą tranzitą Europai žiemos laikotarpiu. Pagal protokolo sąlygas numatyta, kad Ukraina iki metų pabaigos padengs 3,1 mlrd. iš 5,3 mlrd. dolerių skolos ir įsigis iš „Gazprom“ papildomą dujų kiekį žiemai pagal išankstinio apmokėjimo sąlygas.

Pagal protokolą visos šalys sutiko su jame nurodyta supirkimo kaina ir mokėjimo bei pristatymo sąlygomis, tranzito paslaugų apmokėjimo sąlygomis ir neapmokėtų „Gazprom“ sąskaitų mokėjimo grafiku.

Protokole nurodoma, kad 2014 m. lapkričio – 2015 m. kovo 31 d. laikotarpiu dujų kaina bus nustatoma pagal 2009 m. sutartyje nurodytą formulę, atsižvelgiant į 100 dolerių eksporto muito nuolaidą tūkstančiui kubinių metrų (jeigu kaina pagal formulę bus mažesnė nei 333,33 dolerio už tūkstantį kubinių metrų, nuolaida sieks 30 proc.).

Pagal protokolą apmokėjimas už dujas turi būti išankstinis, o „Gazprom“ įsipareigoja pristatyti visą kiekį dujų, kuris buvo apmokėtas.

„Sumą už tranzito paslaugas „Gazprom“ turi pervesti į „Naftogaz“ banko sąskaitą, vadovaudamasi tranzito sutartimi“, – teigiama dokumente.

Protokole numatyta, kad „Naftogaz“ perves 3,1 mlrd. dolerių dviem dalimis, taip padengdama 2013 m. lapkričio-gruodžio ir 2014 m. balandžio-birželio mėn. sąskaitas: 1,45 mlrd. dolerių bus pervesta iki pirmosios dujų partijos pristatymo, o likusi dalis (1,65 mlrd. dolerių ) – iki metų pabaigos.

Pasirašiusios protokolą, Rusija ir Ukraina patikslino, kad dujų kaina už lapkritį-gruodį sieks apie 378 dolerius už tūkstantį kubinių metrų. Ukrainos vertinimu, pirmąjį 2015 m. ketvirtį, atpigus naftai pasaulinėse rinkose, dujų kaina turėtų sumažėti iki 365 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Rusijos vertinimu, „Naftogaz“ skola Rusijos bendrovei „Gazprom“ siekia 5,3 mlrd. dolerių.

Primenama, kad Ukrainos, Rusijos ir Europos Komisijos derybos dėl dujų tiekimo pasibaigė vėlų spalio 30 d. vakarą. Šalys pasirašė trišalį protokolą ir priedą prie galiojančios sutarties tarp „Gazprom“ ir „Naftogaz“ dėl rusiškų dujų tiekimo Ukrainai.

Ukraina tikisi iki 2016 metų visas dujas gauti iš ES

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas tikisi iki 2016 metų pradėti eksploatuoti dujotiekį, kuris bus nutiestas tarp Lenkijos ir Ukrainos, skelbiama oficialiame Ukrainos vyriausybės tinklapyje.

"Papildomo dujotiekio tarp Ukrainos ir Lenkijos statyba leistų gauti papildomą 80 mln. kubinių metrų dujų kiekį per parą ir taip gauti visas būtinas dujas ES", - pareiškė A. Jaceniukas per antikrizinės energetikos būstinės posėdį.

Jis pabrėžė, kad būtina skubiai parengti dujotiekio statybos planą ir surengti derybas dėl finansavimo su Europos investiciniu banku (EIB) ir Europos plėtros ir rekonstrukcijos banku (ERPB).

Kiek anksčiau A. Jaceniukas įgaliojo šalies finansų ministeriją, Nacionalinį banką ir bendrovę "Naftogaz" pradėti mokėjimus už rusiškas dujas.

Spalio 31 d. Ukraina, Rusija ir Europos Komisija pasirašė Briuselyje visus būtinus dokumentus, susijusius su dujų tiekimo planu žiemos laikotarpiu. Pagal jį numatyta, kad Ukraina iki metų pabaigos padengs 3,1 mlrd. iš 5,3 mlrd. dolerių įsiskolinimo ir įsigis iš "Gazprom" papildomą dujų kiekį pagal išankstinio apmokėjimo sąlygas.

Nuo birželio Ukraina pradėjo gauti dujas reversiniu režimu iš Europos šalių, įskaitant Lenkiją ir Vengriją. Tuomet Ukraina pasiūlė ES pradėti "didįjį reversinį dujų tiekimą" per Slovakiją, siekiantį 30 mlrd. kubinių metrų per metus. "Gazprom" valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris pareiškė, kad bendrovė gali apriboti dujų tiekimą Europos bendrovėms, jeigu tos tieks dujas reversiniu režimu Ukrainai.

Ukrainos biudžeto deficitas per devynis mėnesius pasiekė 3,1 mlrd. dolerių

Ukrainos valstybinio biudžeto deficitas per sausio-rugsėjo mėnesius pasiekė 40,127 mlrd. grivinų (3,1 mlrd. dolerių pagal dabartinį šalies Nacionalinio banko kursą). Tokie duomenys publikuojami penktadienį Ukrainos finansų ministerijos tinklapyje.

Praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu šalies biudžeto deficitas siekė 35,209 mlrd. grivinų (2,72 mlrd. JAV dolerių).

Ministerijos duomenimis, per devynis šių metų mėnesius šalies biudžeto pajamos siekė 260,866 mlrd. grivinų (20,14 mlrd. JAV dolerių), išlaidos - 298,784 mlrd. grivinų (23,07 mlrd. dolerių).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)