Sutartis, kuria vadovaujantis „Amber Grid“ transportuoja gamtines dujas per Lietuvos teritoriją į Kaliningrado sritį, galioja iki 2015 m. pabaigos.

Nauja ilgalaikė sutartis galios 10 metų – nuo 2016 m. sausio 1 d. iki 2025 m. gruodžio 31 d.

Sutarties galiojimo terminas susietas su iki 2010 m. pabaigos dujų perdavimo pajėgumų į Kaliningrado sritį padidinimui įgyvendintų didelių investicijų atsipirkimo laikotarpiu. Sutartis parengta tipinės perdavimo paslaugų sutarties pagrindu, pagal Naudojimosi AB „Amber Grid“ gamtinių dujų perdavimo sistema taisyklių nuostatas.

Pagal sutartį yra užsakomi 10,5 mln. kubinių metrų per parą įleidimo taške iš Baltarusijos perdavimo sistemos ir tokio paties dydžio pajėgumai išleidimo taške į Kaliningrado sritį.

Papildomi pajėgumai šiuose taškuose ar pajėgumai kituose įleidimo taškuose būtų užsakomi Naudojimosi perdavimo sistema taisyklėse nustatyta tvarka.

Pasak pranešimo, pajamos už dujų perdavimo paslaugas pagal pasirašytą sutartį sudarys apie 10-11 mln. eurų per metus ir atitiks šiuo metu gaunamų už šias paslaugas pajamų lygmenį.

Pagal sutartį laikotarpiu nuo 2016 m. sausio 1 d. iki 2025 m. gruodžio 31 d. pagal sąlygą „transportuok arba mokėk“ kasmet bus transportuojama arba apmokama už 2,5 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų transportavimą.

Pagal Lietuvoje šiemet įsigaliojusią įleidimo-išleidimo taškų kainodarą, dujų tranzitas tapo reguliuojama veikla, ir „Gazprom“ turi mokėti už perduodamų dujų kiekį. „Amber Grid“ buvo nepatenkintas kaštų paskirstymu, todėl Europos Energetikos reguliuotojų bendradarbiavimo agentūra (ACER) šiemet vasarą įvertino skaičiavimus ir nurodė, kad pagrindinio dujotiekio atšakos neturi būti įtrauktos į tranzitą.

Kainų komisija po ACER išvados pakoregavo kainodarą - nuo kitų metų dujų perdavimo tarifų viršutinės ribos kiek didėja, tačiau tai didžia dalimi lemia mažėjantis dujų vartojimas.

„Gazprom“ dar pernai spaudė Lietuvą ir norėjo, kad tranzito sutartis būtų tarpvalstybinė, tačiau Vyriausybė atmetė tokį pasiūlymą.

Kainų komisijos duomenimis, dujų tranzitas į Karaliaučių pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo 1,8 proc. iki 10,996 mln. megavatvalandžių (MWh).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)