Mažesni šilumos gamintojai, ketinantys statyti katilines, domisi būtent durpėmis. Lietuvoje veikia apie 10 katilinių, kuriose deginamos durpės, o šiluma tiekiama miesteliams.

„Vienai gyvenvietei, kurios katilinei tiekiame durpes, šilumos kilovatvalandė kainuoja 6 centus. Palyginkite su trisdešimčia centų didmiesčiuose”, – sakė įmonės „Durpeta” vadovas Jonas Kontautas.

Tiesa, vietos gyventojams už šilumą tenka mokėti daugiau, nes investuota į katilo pritaikymą deginti durpes.

Šio kuro kasėjai teigia, kad durpių kaina visada bus mažesnė nei kitų kuro rūšių.

„Durpės už biokurą pigesnės bent 20 procentų. Be to, jų kainos neveikia nei paklausa, nei sezonas”, – teigė dar vienos durpes išgaunančios įmonės „Klasmann-Deiman” generalinis direktorius Kazimieras Kaminskas.

Sovietmečiu durpės buvo deginamos ir Vilniuje. Tačiau sostinės šilumos gamintojai įsitikinę, kad ši kuro rūšis dabar jau nėra tinkama. „Investuoti į neatsinaujinantį ir taršų kurą nebūtų pati geriausia idėja”, – aiškino „Vilniaus energijos” atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)