Grigiškių gyventojo dėmesį patraukė daugiabučių skelbimo lentoje pakabintas namą prižiūrinčios UAB „Naujininkų ūkis“ raštas, kuriame informuojama apie elektros jungiklių keitimo darbus. Rašte pranešama, kad įmonės sudaryta komisija nusprendė, kad „elektros apskaitos skydeliuose prieš skaitiklį esantys pakeitiniai išjungėjai seni, morališkai ir fiziškai pasenę, kontaktai apgedę“. Pastebėjusi šiuos trūkumus komisija konstatuoja, kad „gedimai kelia grėsmę namo gyventojų saugumui ir neužtikrina elektros įrengimų veikimo“.

Negali patikėti kainomis

Kartu prie pranešimo pakabinta ir darbų preliminari sąskaita, kuri sukėlė Manto susidomėjimą. Joje nurodoma, kad jungiklių keitimo darbai kainuos 1202,97 Lt (40 vnt. po 30,07 Lt), laidų keitmas – 294,69 Lt, brigadinė mašina – dar 16,21 Lt. Viso darbai namo gyventojams kainuos daugiau nei 1830 Lt.

Mantas tikina, kad name yra tik 30 butų, todėl jam kyla klausimas, kodėl mokėti teks už 40 jungiklių. Be to, pasikonsultavęs su pažįstamu elektriku jis buvo užtikrintas, kad vienas jungiklis negali kainuoti daugiau nei 15 Lt.

„Gal vienam gyventojui išeina ir ne tiek daug, bet pagalvokite, jei tokie darbai atliekami daugelyje administruojamų daugiabučių, kiek susirenkama pinigų“, - retoriškai klausė Mantas.

Skelbimas
Grigiškių gyventojas tiek nesipiktintų keičiamais jungikliais, jei neabejotų darbų reikalingumu. Mantas teigė, kad jo nuomone, senieji jungikliai tikrai nebuvo pasenę, blogai veikė ar kėlė problemų gyventojams.

Jei reikia keisti vieną, tai geriau keisti visus iš karto

UAB „Naujininkų ūkis“ direktorius Sigitas Čirba aiškino, kad dalys, naudojamos daugiabučių tvarkymo darbams, yra perkamos didmeninėmis kainomis, todėl didesnių nei parduotuvėse kainų iš gyventojų prašyti bendrovė negali. Be to, preliminarioje sąskaitoje nurodoma ne jungiklio kaina, o jo kaina kartu su atliekamų darbų kaina.

„Darbus atlieka pati bendrovė. Mes nesamdome pašalinių įmonių tokiems darbams. Turime atestuotus elektrikus ir naudojame ne tas medžiagas, kur paprastoje parduotuvėje rasite, kai garantija suteikiama mėnesiui ar panašiai“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Pasak jo, įmonės naudojamoms instaliacijos detalėms tiekėjai garantuoja penkerių metų garantiją, kaip reikalauja statybos įstatymas.

„Perkame didmeninėje rinkoje ir profesionalius jungiklius. Turime 10-15 proc. nuolaidą. Namo vadybininkas paprastai taip pat kalbasi su namo įgaliotiniais ir pasiūlo vienokios ar kitokios kainos pasirinkimą“, - kalbėjo S. Čirba.

„Žinoma galime nupirkti jungiklius už tris litus, bet po mėnesio gyventojai reikš pretenzijas, kodėl jie sumokėjo pinigus, o jungikliai neveikia“, - tęsė pašnekovas.

Skelbimas
UAB „Naujininkų ūkis“ direktorius pabrėžė, kad į jungiklių pakeitimo kainą yra įskaičiuotas ir darbas, todėl nurodyta nereiškia, kad vienas skaitiklis kainuoja 30 Lt.

„Be to, gyventojas neturi pamiršti, kad jungikliai yra ir rūsyje. Taip, laiptinei gal reikia 30, bet dar 10 gali būti rūsyje“, - į Grigiškių gyventojo kritiką atsakė pašnekovas.

S. Čirba teigė, kad iš daugiabučių gyventojų sulaukia priekaištų dėl atliekamų darbų, bet įmonė visada renkasi geriau daryti darbus nei nieko nedaryti.

„Name yra aliuminio laidai, kurie tarnauja apie 15-20 m. Praktiškai dabar visuose namuose daromi variniai. Anie yra sudūlėję ir saugumo požiūriu nesaugūs: bet kada gali krestelėti elektra. Paskui gyventojai visą kaltę verstų namą administruojančiai įmonei“, - kalbėjo įmonės vadovas. Pasak jo, keičiant dalį jungiklių būtent dėl to pasirenkama pakeisti visus.

DELFI primena, kad UAB „Naujininkų ūkis“ Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė parduoti 2013 m. vasarą. Įmonė parduota už 6 mln. Lt. Kas įsigijo bendrovę, neskelbta. Registrų centro duomenimis, vienintelis įmonės akcininkas šiuo metu yra Andrius Verpetinskis.

2012 m. bendrovė administravo 494 gyvenamuosius namus Naujininkų, Salininkų, Grigiškių ir Vilkpėdės mikrorajonuose.

2012 m. įmonės pajamos siekė 8,5 mln. Lt, bendrasis pelnas – 2,18 mln. Lt, grynasis pelnas – 223 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)