Birželio 5 d. Vienoje vykęs OPEC posėdis truko dvi valandas.

Toks Organizacijos sprendimas sutapo su daugumos ekspertų prognozėmis.

Per ankstesnį OPEC posėdį, vykusį praėjusių metų lapkritį, taip pat buvo nuspręsta išsaugoti egzistuojančias kvotas, nors pasaulinės naftos kainos per kelis mėnesius buvo nukritusios daugiau nei 30 procentų.

Iranas: naftos barelis turėtų kainuoti 75 dolerius

Daugumos Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių 75 dolerių už naftos barelį kainą vadina teisinga ir optimalia rinkai. Apie tai pareiškė Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehė, informuoja "Reuters".

Pasak B.N. Zanganehės, Teheranas kreipėsi į Naftą eksportuojančių šalių organizaciją (OPEC) su prašymu apsvarstyti šalies sugrįžimo į rinką procesą, kai bus atšauktos sankcijos Iranui. Be to, ministras pranešė apie rengiamą naftos projektų, kuriuose galės dalyvauti užsienio bendrovės, sąrašą. Sąrašas bus paskelbtas po to, kai bus atšaukti tarptautiniai apribojimai.

B.N. Zanganehės teigimu, dėl sankcijų Iranas netenka galimybės eksportuoti 60 proc. išgaunamos naftos.

Šiuo metu "Brent" naftos barelis Londono biržoje ICE kainuoja 61,92 dolerio, savaitės pradžioje jis kainavo apie 64,88 dolerio.

OPEC naftos krepšelio kaina siekia 59,67 dolerio už barelį. Krepšelį sudaro tokios kuro rūšys kaip "Saharan Blend" (Alžyras), "Iran Heavy" (Iranas), "Basra Light" (Irakas)," Kuwait Export" (Kuveitas), "Arab Light" (Saudo Arabija), "Merey" (Venesuela).