Brent“ naftos kainos pakilo 0,6 proc., iki 50,04 dolerio už barelį, iškart pasibaigus OPEC susitikimui Vienoje.

Ketvirtadienį naftos kainos iš pradžių krito, bet vėliau ėmė augti po pranešimų apie tai, kad JAV naftos atsargos pastebimai sumažėjo.

OPEC pareiškime teigiama, kad kartelio nariai pasisako už stabilią ir subalansuotą naftos rinką.

Pasibaigus susitikimui Vienoje, Saudo Arabijos atstovas pareiškė, kad jo šalis neketina didinti naftos gavybos.

„Mes šį klausimą spręsime labai atsargiai, kad jokiu būdu nesuerzintumėme rinkų“, – sako Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas Al-Falihas.

Kaip ir balandį vykęs OEPC susitikimas, vykęs Katare, šis posėdis, į kurį susirinko daugumos OPEC priklausančių narių bei kitų naftą išgaunančių šalių atstovai, baigėsi be susitarimo dėl naftos gavybos apribojimo.

Dabartinis OPEC generalinis sekretorius Abdulla al Badris nesutinka su pareiškimais, esą kartelio nesugebėjimas apriboti naftos gavybos lygį reiškia OPEC pabaigą.

„OPEC bus stipri. OPEC gyva!“, – pareiškė jis.

Tačiau Bobas Mitneris, analitikas iš „Aberdeen Asset Management Investment“, tuo nėra įsitikinęs. „Šiame susitikime būtų buvę lengva patvirtinti OPEC svarbą, bet jie šia galimybe nepasinaudojo“.

Vienoje vykusiame OPEC narių viršūnių susitikime naujuoju generaliniu sekretoriumi išrinktas Nigerijos atstovas Mohammedas Barkindo. M. Barkindo vadovavo Nigerijos nacionalinei naftos korporacijai 2009-2010 metais. OPEC vadovo postą jis užims rugpjūčio 1 dieną.

Be to, nuo šių metų liepos 1 dienos OPEC vėl į savo gretas priims Gabono Respubliką. Gabonas jau priklausė organizacijai 1975-1994 metais, tačiau 1995-aisiais šalis pasitraukė, nesutikusi su narių mokamų įmokų dydžiu. Ji taps 14-ąja OPEC nare. Šiuo metu OPEC priklauso 13 narių – tai naftos eksportuotojų statusą turinčios šalys: Alžyras, Angola, Ekvadoras, Indonezija, Irakas, Iranas, JAE, Kataras, Kuveitas, Libija, Nigerija, Saudo Arabija ir Venesuela.