„Šis klausimas vis dar sprendžiamas“, – atsakė M. Barkindo, paklaustas, kuriam laikui gali būti įšaldyta gavyba.

Tuo tarpu Venesuelos naftos ir kalnakasybos pramonės ministras Eulogio del Pino mano, kad gavybos lygis galėtų būti sumažintas ties rugpjūčio mėnesio lygiu, – tai leistų išvaduoti rinką nuo vieno milijono barelių naftos per parą. Venesuelos ministro nuomone, jeigu per susitikimą Alžyre šalių-naftos gavėjų atstovams nepavyktų susitarti dėl bendrų veiksmų, naftos kainos gali nukristi žemiau 20 dolerių už barelį ribos. Be to, ministras pranešė, kad neoficialusis OEPC šalių susitikimas vyks be Rusijos.

Jeigu per neoficialųjį susitikimą, vyksiantį rugsėjo 28 dieną, bus pasiektas susitarimas, OPEC gali sušaukti neeilinį posėdį iki kitos planinės sesijos, numatytos lapkričio 30 dieną, informuoja agentūra, remdamasi šaltiniu.

Neoficialusis OPEC narių susitikimas vyks rugsėjo 28 dieną Alžyre. Manoma, kad šiame susitikime bus svarstomas klausimas dėl naftos gavybos apribojimo.

Norvegija nerems iniciatyvos įšaldyti naftos gavybą ties dabartiniu lygiu

Norvegija neketina remti iniciatyvos įšaldyti naftos gavybą ties dabartiniu lygiu, žurnalistams pranešė Norvegijos naftos pramonės ir energetikos ministras Rodas Lienas. Apie tai antradienį informuoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Norvegijos dalyvavimas įšaldant naftos gavybos apimtis tiesiog neturi prasmės. Tendencija išlieka – naftos kainos vienaip ar kitaip krinta“, – pareikė T. Lienas Alžyre vykstančio 15-ojo Tarptautinio energetikos forumo kuluaruose.

Alžyre rugsėjo 26-28 dienomis vyksta Tarptautinis energetikos forumas. Per šį renginį suplanuotas neoficialusis Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) susitikimas. Tikimasi, kad per jį bus atnaujintos derybos dėl koordinuotų priemonių naftos rinkoje, siekiant stabilizuoti kainas, – viena iš tokių priemonių yra gavybos įšaldymas.

Silpstant lūkesčiams dėl sėkmingų derybų Alžyre, nafta pinga

Antradienį dienos prekyboje naftos ateities sandoriai pinga, nes vis labiau abejojama, ar bus pasiektas susitarimas dėl naftos gavybos apribojimo per naftos gamintojų susitikimą Alžyre, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas Al-Falihas ir Irano naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas antradienį išsklaidė viltis dėl sėkmingų derybų Alžyre. Kaip „Reuters“ sakė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) šaltiniai, Rijado ir Teherano nuomonių skirtumai vis dar gana ryškūs.

Antradienį dienos prekyboje „Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai atpigo 2,05 proc., iki 46,38 JAV dolerio už barelį. JAV naftos WTI ateities sandorių kaina sumažėjo 1,94 proc. ir siekė 45,04 JAV dolerio už barelį.

„Viskas dabar priklauso nuo to, kas įvyks Alžyre... ar bus susitarta, ar ne, – sakė „Petromatrix“ analitikas Olivier Jakobas. – Nėra jokių naujų esminių pasikeitimų, svarbesnių nei susitikimas Alžyre“.

Kaip praėjusią savaitę „Reuters“ agentūrai sakė šaltiniai, Saudo Arabija pasiūlė sumažinti gavybos apimtis tuo atveju, jeigu Iranas palaikys susitarimą dėl gavybos įšaldymo. Tuo tarpu Iranas susitarimo tikimybę sumažino, pranešęs, kad neoficialus OPEC narių susitikimas yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Naftos kainoms įtakos turi ir JAV doleris, pabrangęs pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu. Stipresnis doleris daro žaliavinių prekių kainą didesnę kitų valiutų turėtojams. Rinkos dalyviai laukia ir duomenų apie naftos atsargas Jungtinėse Valstijose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)