Vidutiniam namų ūkiui, dujas naudojančiam šildymui ir karštam vandeniui ruošti, jos atpigs apie 14 procentų. Pastarąjį kartą mažesnės kainos buvo 2007 metais, rašoma pranešime spaudai.

Naujus gamtinių dujų tarifus trečiadienį patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Gyventojai, dujas naudojantys namams šildyti ir karštam vandeniui ruošti (sunaudojantys nuo 500 kub. m iki 20 000 kub. m dujų per metus), už vieną kubą dujų mokės 0,36 euro vietoje 0,42 euro (atpigs 14 proc.). Tai reiškia, kad vidutinis namų ūkis, per metus sunaudojantis apie 2 000 kubinių metrų gamtinių dujų, sutaupys daugiau nei 120 eurų.

Panašiai dujos atpigs ir ypač stambiems buitiniams gamtinių dujų vartotojams (virš 20 tūkst. kub. m per metus) – nuo 0,41 iki 0,35 euro už kubinį metrą (15 proc.).

Maistui ruošti dujas naudojantys gyventojai (sunaudojantys iki 500 kubinių metrų per metus) už vieną kubą mokės 0,61 euro – 8 proc. mažiau, nei dabar.

„Skaičiuojant nuo 2012 metų, dujos buitiniams vartotojams bus atpigusios daugiau nei 43 procentais – tai didžiausias kainų sumažėjimas visoje Europos Sąjungoje. Šį kainų sumažėjimą labiausiai lėmė konkurencija dujų sektoriuje, kuri atsirado Klaipėdoje pradėjus veikti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalui“, – pastebi energetikos ministras Rokas Masiulis.

Pasak ministro, šiandien Lietuva gali rinktis iš kur pirkti dujas, priklausomai nuo kainos. Šiemet pirmą kartą daugiau nei pusė šaliai reikalingų dujų importuota ne iš „Gazprom“, bet iš „Statoil“ – per SGD terminalą.