Šalies vadovės vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas interviu Žinių radijui teigė, jog daugelis aukštų Briuselio pareigūnų pateisina šią nuostatą, kurią sukritikavo didieji dujų importuotojai bei naują Vyriausybę formuojantys socialdemokratai.

"Lietuvos ilgalaikė dujų tiekimo sutartis baigiasi 2015 metais. Daugelis aukštų Europos pareigūnų, su kuriais teko bendrauti, puikiai supranta, kad 25 procentų dujų įsigijimo iš terminalo taisyklė yra būtina sukurti konkurencines sąlygas. Sudarius ilgalaikes sutartis, kad ir būtų pigesnės dujos, galimai nebūtų pirkėjų, nes jie būtų susaistyti ilgalaikėmis tiekimo sutartimis", - kalbėjo prezidentės patarėjas.

Dabar Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymas numato, kad didieji dujų vartotojai iš būsimojo SGD terminalo privalės pirkti 25 proc. jiems būtino dujų kiekio, dar 25 proc. jie turės nupirkti iš dabartinio vienintelio dujų tiekėjo Lietuvai - Rusijos koncerno "Gazprom".

Tačiau Lietuvos dujų asociacija teigia, jog SGD įstatymas nepagrįstai ir neproporcingai riboja gamtinių dujų vartotojų ir tiekėjų laisves. Ji siūlo atsisakyti SGD įstatyme numatytos prievolės didžiosioms dujų įmonėms iš terminalo pirkti 25 proc. dujų, nes, jų teigimu, nuostata sukuria išskirtines sąlygas vienam rinkos dalyviui - terminalo operatoriui - ir riboja konkurenciją.

Vadinamajai 25 proc. taisyklei taip pat priešinasi "Achema", kuri jau yra pasirašiusi ilgalaikę dujų pirkimo sutartį su "Gazprom", taip pat bendrovė "Lietuvos dujos", kurios sutartis su "Gazprom" baigiasi 2015 metų pabaigoje, ir didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

"Achema" šių metų rugsėjį jau kreipėsi į EK, kuriai apskundė 25 proc. taisyklę. EK jau aiškinasi, ar pradėti tyrimą.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius prieš kurį laiką pareiškė, kad jo vadovaujama Vyriausybė gali atsisakyti 25 proc. taisyklės. Be to, jis sakė, jog gali peržiūrėti ir SGD terminalo finansavimo modelį, pagal kurį dujų vartotojai terminalui kitąmet sumokės 114,1 mln. litų, o per 2013-2014 metus - apie 200 mln. litų . "Achemos" teigimu, dėl vadinamojo terminalo priedo ji sumokės papildomai apie 20 mln. litų.

Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 metų pabaigoje. Pirmaisiais metais tikimasi perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų. Planuojama, kad SGD terminalo pajėgumas ateityje būtų 2-3 mlrd. kubinių metrų per metus.

Lietuva suvartoja kiek daugiau nei 3 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)